Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2017

Column

Lakmoestest

Woensdag 24 mei is het zo ver: dan zullen de gemeenteraadsleden laten zien waar ze voor staan. Volgen de politici slaafs het besluit van wethouder Henk Hoek (CDA) en zijn collegematen om de Alkeburcht deze zomer al te sluiten? Terwijl met name de grote verenigingen, die gebruik maken van de Alkeburcht, totaal geen uitzicht hebben op een reëel alternatief en Wij Presenteert dreigt zelfs ten onder te gaan. Of schaart een meerderheid van de gemeenteraadsleden zich achter het standpunt van SVKB, D66 en LKB om de Alkeburcht wat langer open te houden? Misschien een half jaar, of een jaar; in ieder geval tot duidelijk is dat elke vereniging in de Alkeburcht een volwaardig alternatief heeft voor onderdak, opslag en het geven van uitvoeringen.

Het ziet er somber uit voor de verenigingen, want deze drie partijen vertegenwoordigen slechts 9 van de 21 raadsleden. En dat betekent, dat minimaal twee raadsleden van PRO, CDA of VVD mee moeten gaan stemmen. Het standpunt van Alwin Koek (VVD) laat zich raden. Nee, echt, want ik had geen idee waar hij het over had in zijn betoog, vorige week maandag. Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) was wél duidelijk: ,,Als je iets nieuws wilt, moet je het oude durven los laten. Dan krijg je energie voor nieuwe uitdagingen. Daar waar je optreedt, vindt de kunst en cultuur plaats. En als het te klein is, zetten we een tent neer.''

En wie goed luisterde naar het verhaal van Ilse van der Poel (PRO) wist ook hoe PRO denkt over het sluiten van de Alkeburcht: ,,We zijn niet bereid om nu een investering te doen (in het onderhoud, JD) en vervolgens weer een investering in een nieuw cultuurhuis. We zijn er van overtuigd dat in onze gemeenschap voor elke gebruiker een locatie is.''

Eigenlijk zijn alle partijen het er over eens, dat de Alkeburcht best kan sluiten. De vraag is alleen; wanneer dat moet gebeuren. Het is natuurlijk ongehoord, dat het gemeentebestuur (blijkbaar gesteund door een meerderheid van de raad) besluit, dat dit gemeenschapscentrum dicht moet en alle organisaties die er gebruik van maken de gemeentelijke middelvinger krijgen opgestoken. Een serieus alternatief is er niet. En zo lang dat alternatief er niet is, mag je als 'betrouwbare overheid' dus je verenigingsleven en je inwoners niet in de steek laten. Een gemeenteraad die toelaat, dat het college zó omgaat met haar inwoners, kan net zo goed solliciteren bij het Chinees Parlement; daar zijn ze altijd wel op zoek naar klapvee.


Joep Derksen