Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2017

Meerderheid CDA tegen Drechtdoorsteek

LEIMUIDEN > Een ruime meerderheid van de CDA-politici is tegen het uitvoeren van een onderzoek naar de voor- en nadelen van een Drechtdoorsteek. Ze verwijzen hierbij onder meer naar een al in 2010 uitgevoerd onderzoek, waarvan de conclusie was, dat zo'n Drechtdoorsteek beter niet kan plaatsvinden. Dat bleek maandag 22 mei tijdens de fractievergadering van het CDA.

In 2010 werden vier mogelijkheden onderzocht: een doorsteek bij Leimuiden, een 'binnenvaart' variant, een doorsteek bij Kudelstaart / Uithoorn en 'geen doorsteek, maar wel alternatieve maatregelen'. Zoals het opheffen van het vergunningplichtig varen op de rivier de Drecht en de Leidsevaart en het ,,opheffen van het knelpunt van de vaste brug (N207) over de rivier de Drecht, hier ingevuld door de realisatie van een aquaduct''. Bij ieder van de vier mogelijkheden gaan de natuur en de landschappelijke kwaliteiten achteruit.

Volgens het onderzoek uit 2010 ,,wegen de kosten en baten van de doorsteek bij Leimuiden en de doorsteek bij Kudelstaart / Uithoorn niet tegen elkaar op, omdat recreatie de enige sector is die profiteert. De 'binnenvaart' variant biedt wel een kans ,,om meerdere belangen te behartigen en de recreatievaart van de gemeente Alphen aan den Rijn te versterken'', maar dit is ook tegelijk de meest dure variant. Het advies luidde dan ook om te gaan voor optie vier: geen Drechtdoorsteek.


Het onderwerp van de Drechtdoorsteek leeft in het dorp. Gemeenteraadslid Marcel Doze (CDA) gaf aan, dat hij door ,,mensen die ik hoog heb zitten'' wordt gevraagd om zich nu al uit te spreken tegen de Drechtdoorsteek en niet in te stemmen met een nieuw onderzoek naar die Drechtdoorsteek. Hij twijfelt nog, wat hij moet doen, maar voor Cees de Lange was het duidelijk: ,,Als je het onderzoek naar de Drechtdoorsteek doet, is er geen weg meer terug, zo liet de wethouder weten.'' Ook raadsleden Anja de Rijk en Thijs Mooren blijken tegenstander te zijn van de Drechtdoorsteek, net als alle fractieassistenten en inwonerraadsleden. Uiteindelijk bleek alleen fractievoorzitter Karin van der Kaaden voorstander van het uitvoeren van een nieuw onderzoek naar de Drechtdoorsteek: ,,Ik wil kijken naar de feiten'', zo stelde ze. Doze twijfelde nog: ,,Ik ga er vijf nachtjes over slapen.''