Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2017

Twijfels over donatie pand aan museum

NOORDWIJK > Voorafgaand aan de vergadering van de raadscommissie van dinsdag 16 mei leek het een appeltje-eitje verhaal te worden; de overdracht voor een euro van het gebouw aan de Nicolaas Barnhoornweg 44 aan het Museum Oud Noordwijk. Maar tijdens de politieke discussie hierover bleek, dat het bestuur van het museum in de toekomst ook nog eens bij de gemeente wil aankloppen voor nog eens 150.000 euro, zodat de buitenkant van het pand op nummer 44 opgeknapt kan worden. En dat lijkt de politiek op dit moment toch een beetje te gortig te worden.

De waarde van het pand, dat het college van burgemeester en wethouders cadeau wil doen, is namelijk al ruim 234.000 euro. Het museumbestuur liet weten heel blij te zijn, met dit cadeau; zo komt er meer ruimte voor de vrijwilligers, om even uit te rusten of gezamenlijk te vergaderen. Het museum heeft 50.000 euro beschikbaar om het oude huisje van binnen op te knappen en te laten aansluiten aan het museum. Ook zullen de vrijwilligers hiervoor flinke reparatiewerkzaamheden verrichten. Maar op dit moment is nog niet duidelijk, hoe de 150.000 euro aan restauratiewerk voor de afbrokkelende buitenkant van het pand bijeen geschraapt moet worden. Leo Schaap, tot maart penningmeester van het museum, liet hierover weten: ,,Als die schenking doorgaat en we aan de slag kunnen, krijgen we hiervoor met het college een overeenkomst voor bijvoorbeeld een gegarandeerde lening.''

Maar dat werd de politici toch iets te veel van het goede. Fractievoorzitter Koen van Asten (D66) riep het college op, om eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden en kosten van het onderhoud en dan pas te bepalen of het pand geschonken moet worden aan het museum. Wethouder Marie José Fles (PvdA-GroenLinks) stelde: ,,Als gemeente zijn we verplicht om het pand te onderhouden. We willen dat graag aan het Genootschap schenken.'' Ze werd ondersteund door wethouder Gerben van Duin (Puur Noordwijk), die liet weten: ,,We hebben besloten om het pand te schenken, waarbij het museum voldoende middelen kan creëren via crowdfunding. Er is zoveel support in dit dorp om het te ondersteunen; het moet te halen zijn, bijvoorbeeld via een haringparty, om dit pand gratis te kunnen krijgen en het zelf op te knappen. Dat is de uitdaging die we aangegaan zijn. Het onderzoek laat zien welke stappen gezet kunnen worden en welke financieringsmogelijkheden er zijn, zoals (een donatie door, JD) Fonds 1818.''

Maar fractievoorzitter Peter van Bockhove (LSNZ) riep het college op, dat er nog voor donderdag 15 juni een overzicht moet liggen, waar het gaat om de precieze kosten voor de renovatie van de buitenkant van het pand. Ook raadslid Arjan van den Akker (Puur Noordwijk) was kritisch: ,,Met dit voorstel komt die 150.000 euro er bovenop. Dat is veel geld, wat we in de commissie even weggeven. Kom met een integraal plan van aanpak. Laat het Genootschap Oud Noordwijk komen met een plan, waar wij een beslissing over kunnen nemen.'' Zijn fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) was het hier mee eens: ,,We moeten wel een verantwoordelijk besluit nemen. Niet én schenken én later nog eens 150.000 euro bijdragen. Ik beslis daar liever meteen over.'' Wethouder Fles beloofde, dat ze binnen een maand met de informatie over alle restauratiekosten van het pand aan de Nicolaas Barnhoornweg 44 zal komen.


Joep Derksen