Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2017

Column

Ondergang

In een nieuwe tijd met een nieuwe toekomst moeten we niet dat wat oud en voorbij is, in leven houden”. Het is een bijna poëtische quote van wethouder Henk Hoek (CDA). Maar geven deze twintig woorden niet juist een vrijbrief om alles te slopen, waar het gemeentebestuur geen zin in heeft om er geld aan uit te geven? Terwijl tegelijkertijd collega-wethouder Yvonne Peters (VVD) in de startblokken gaat om aan de slag te kunnen met een miljoenenproject als de Drechtdoorsteek bij Leimuiden?

Critici zullen zeggen; je moet geen appels met peren vergelijken. Een gemeenschapscentrum is namelijk heel wat anders, dan een doorvaart voor het vaarverkeer. Maar we moeten beseffen, dat niet ieder nieuw idee ook een goed idee is. En niet alles, wat vijftig jaar bestaat moet ook daadwerkelijk worden weggegooid. Zonder enig concreet alternatief voor de verenigingen die gebruik maken van de Alkeburcht. Ik snap nog steeds niet, waarde columnlezer, waarom de gemeente wel bereid is om (heel veel) geld te investeren in een Drechtdoorsteek, dat ten koste gaat van de natuur, maar ook de rust van de Leimuidenaren. Terwijl het gemeentebestuur (gesteund door PRO, CDA en VVD) te beroerd is om enkele tienduizenden euro's uit te geven om de Alkeburcht nog een jaar open te houden.

In dat jaar kunnen goede plannen ontwikkeld worden voor een vervangend en nieuw gemeenschapscentrum. Samen met de huidige en toekomstige gebruikers van zo'n nieuwe locatie voor en door de inwoners. Ik ben er van overtuigd, dat de actiegroep om de Alkeburcht te behouden, best het komende jaar intensief had willen meedenken en meewerken met het gemeentebestuur om een creatieve oplossing te bedenken. Maar zover zal het niet komen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bepaald, dat de Alkeburcht inderdaad op 1 september van dit jaar dicht moet. En hiermee sloegen deze politici keihard de deur dicht in het gezicht van de inwoners, die zich hard maakten voor het behoud van het gemeenschapscentrum in Roelofarendsveen. Met het opsteken van zo'n politieke middelvinger, moet je niet verwachten, dat de inwoners vervolgens nog enthousiast willen meedenken. Er is namelijk geen sprake meer van gelijkwaardigheid tussen de beide partijen.

Toch zie ik een oplossing: als het wethouder Yvonne Peters daadwerkelijk lukt om een raadsmeerderheid te krijgen achter de Drechtdoorsteek, dan moet dat onder meer betaald worden met een XXL Funpark. Zet dan tegelijk een nieuw gemeenschapscentrum in dat funpark; zo heb je ook nog culturele fun tussen al die waterpret!

Joep Derksen