Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juni 2017

Kansenonderzoek gaat toch door

Aalsmeer wacht niet op raad Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad moet nog op maandag 19 juni een besluit nemen over de vraag, of Kaag en Braassem meedoet aan het 'kansenonderzoek' voor het realiseren van een Drechtdoorsteek. Maar nu blijkt, dat bedrijven al gevraagd zijn om een offerte uit te brengen.

Het kansenonderzoek zou betaald worden door de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Deze week kwam naar buiten, dat een raadsmeerderheid van Kaag en Braassem zal stemmen tegen het uitvoeren van dat onderzoek. Veel politici zien het nut van dit onderzoek niet in, omdat de voor- en nadelen van een Drechtdoorsteek al twee keer zijn onderzocht. Bovendien, zo is de angst, kan een positief advies over het aanleggen van een Drechtdoorsteek leiden tot een onomkeerbaar traject. Waarbij die doorsteek dwars door de polder bij Leimuiden zal gebeuren; samen met een XXL waterfunpark. Het is een gruwel voor de meeste gemeenteraadsleden.

Maar nu blijkt de gemeente Aalsmeer al bedrijven gevraagd te hebben, om een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van het kansenonderzoek. Deze bedrijven moeten eind deze maand een aanbieding inleveren. Het is opmerkelijk, omdat de gemeenteraad van Kaag en Braassem hierover nog geen besluit heeft genomen. Oud-wethouder Trix van Puffelen, die tevens 18 jaar in de gemeenteraad zat, laat weten, dat dit uniek is: ,,Je hoort eerst een raadsbesluit af te wachten, voordat zo'n offerteaanvraag de deur uit gaat.''

Een gemeentelijk woordvoerder laat hierover weten: ,,Het klopt dat er een offerte-uitvraag naar het kansenonderzoek van de Drechtdoorsteek is uitgezet. De gemeente Aalsmeer is de leidende partij in dit project. Het gebied waar het kansenonderzoek voor uit wordt gevoerd is namelijk groter dan alleen onze gemeente. Voorwaarde voor de uitvoering van het kansenonderzoek was om met verschillende partijen (niet alleen de gemeenten dus) gezamenlijk de kosten voor het onderzoek te dragen.''

Ze vervolgt: ,,In de beoordelende raadsvergadering van 29 mei heeft wethouder Peters gemeld, dat op 1 juni een meervoudig onderhandse offerte-uitvraag gedaan wordt. Op 13 juli presenteren de meedingende bureaus hun plan voor het kansenonderzoek, wordt een winnende partij gekozen en gaan de feitelijke werkzaamheden plaatsvinden.'' Of de gemeenteraad maandag 19 juni nu wel of niet instemt met het meebetalen aan het kansenonderzoek; dit zal hoe dan ook dus toch plaatsvinden.


Joep Derksen