Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2017

Maar zeven maanden wachten op nieuwe woning

LISSE > Al heel lang wordt gezegd, dat inwoners tussen de vijf en acht jaar moeten wachten op een nieuw huis. Maar nu blijkt, dat de échte wachttijd slechts zeven maanden is. Annet van Egeraat: coördinator bij Holland Rijnland Wonen, lichtte dinsdag 30 mei toe, hoe dit kan.

In deze regio hebben tienduizenden mensen zich ingeschreven bij Woonzicht. In Lisse alleen al gaat het om 3.192 mensen. Woonzicht werkt volgens het 'anciënniteitsprincipe': wie het langst ingeschreven staat, komt bovenaan te staan als kandidaat voor een woning. Maar lang niet iedereen is op zoek naar een nieuw huis. Velen betalen ieder jaar de verplichte 10 euro inschrijfgeld en laten zo hun aantal ingeschreven jaren oplopen.

Gemiddeld beginnen mensen pas na vijf jaar te zoeken naar een andere woning. En dan kan het snel gaan, zo laat van Egeraat weten. ,,In de regio is de zoektijd elf maanden en in Lisse is het maar zeven maanden.'' Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vult aan: ,,Je moet nog steeds lang ingeschreven staan, maar als je even ingeschreven hebt gestaan, is de slagingskans groot. De periode, dat je op zoek bent naar een nieuwe woning, kan heel erg verschillend zijn. Een zoektocht naar een grondgebonden eengezinswoning kan wat langer duren, dan een seniorenappartement. Maar die zoektijd is significant lager dan elders in de regio.''

Van Wegeren was zelf ook verrast door deze uitkomsten. ,,We hebben nooit eerder gekeken naar de zoektijden, maar zijn altijd alleen uitgegaan van de inschrijftijd. Ik vond het wel opmerkelijk dat er zo'n lage zoektijd uit kwam.''


Joep Derksen