Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juni 2017

Veel verrassingen over ict samenwerking

KAAG EN BRAASSEM / ALPHEN AAN DEN RIJN – De samenwerking op het gebied van Informatie en Automatisering (I&A) heeft verstrekkende gevolgen voor de kleinste gemeente. Dat bleek tijdens een presentatie, die Martijn Pittens, senior adviseur bij M&I/Partners, maandag 12 juni gaf.

Doelstelling van de overdracht van de ict-omgeving aan Alphen is, dat de dienstverlening aan inwoners, bedrijven en instellingen hetzelfde moet blijven. Pittens liet weliswaar weten, dat er ook een 'exitstrategie' is voor Kaag en Braassem, mocht deze gemeente uit de samenwerking willen stappen. Maar op de vraag van fractievoorzitter Ton van Velzen (LKB) hoeveel dat de gemeente dan zou gaan kosten, kon Pittens geen antwoord geven. En dat is geen goede zaak, zo oordeelde Van Velzen: ,,Als het te duur is om er uit te stappen, moet de gemeente blijven zitten.''

Ook gemeenteraadslid Christian Malin (SVKB) was kritisch: ,,U hebt het over 'tenminste dezelfde dienstverlening', maar ik wil een betere dienstverlening hebben.'' Nadat een ambtenaar aangaf, dat het doel van de overdracht van de ict niet was, om de inhoud te verbeteren, kreeg Malin steun van raadslid Gino Wesselman (D66): , Het doel, waarom we naar Alphen gingen, was omdat het allemaal beter kon.'' Hierop kwam de ambtelijke toezegging: ,,Daar waar het kan, nemen we een betere dienstverlening mee.''

Hierna kregen de politici een nieuwe verrassing te verwerken. Om de overdracht van de ict van Kaag en Braassem naar Alphen te regelen, wordt er een gemeenschappelijke regeling opgesteld. Hier wisten de raadsleden niets van. Fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) liet weten: ,,Ik schrik er van, dat het ineens een gemeenschappelijke regeling is geworden.'' PRO gaat daarom vragen, of de raad hier nog een oordeel over kan geven.


Joep Derksen