Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2017

'Voor Elkaar Pas' voor statushouders

KAAG EN BRAASSEM > Alle statushouders mogen voortaan gratis met het openbaar vervoer. Niet alleen, als ze naar een van de inburgeringscursusdagen gaan, maar gedurende de hele week. Hiervoor krijgen ze een speciale 'Voor Elkaar Pas' van Arriva. Het college van burgemeester en wethouders ging vorige week akkoord met dit voorstel.

Tot nu toe kregen de statushouders een reiskostenvergoeding, voor de keren dat ze een bezoekje brachten aan de inburgeringscursusdagen. Maar dat beviel niet goed, zo blijkt uit een ambtelijk rapport: ,,Statushouders moesten te lang op hun geld wachten. Er kwamen veel klachten terecht bij De Driemaster, die uitvoering geeft aan de maatschappelijke begeleiding van statushouders.'' En dus wordt er direct actie ondernomen om de klachten van de statushouders op te lossen. Met deze 'Voor Elkaar Pas' hoeven de inburgeringsplichtigen niks meer voor te schieten om het later te declareren.


Ambtenaren adviseerden om de 'Voor Elkaar Pas' alleen te laten gelden voor de keren, dat de statushouders naar een inburgeringscursus gaan. Maar het college van burgemeester en wethouders schuift dit advies opzij. ,,Er zijn voldoende argumenten, om de verstrekking van de pas niet te beperken tot alleen de inburgeringsdagen.'' Een van die argumenten is, dat een statushouder zo ook gemakkelijk vrijwilligerswerk kan uitvoeren. Ook Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn verstrekken deze 'Voor Elkaar Pas' aan de statushouders voor alle dagen van de week, zodat de pashouder dan onbeperkt kan reizen in het abonnementsgebied. De totale kosten voor deze 'Voor Elkaar Passen' bedragen duizenden euro's, die door de gemeente moet worden betaald. Wethouder Henk Hoek (CDA) kon vorige week niet vertellen, of deze pas een 'precedentwerking' heeft, zodat ook andere inwoners die reisverplichtingen moeten aangaan vanwege hun uitkering, ook een 'Voor Elkaar Pas' kunnen krijgen.