Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Boeren moeten betalen

KAAG EN BRAASSEM – De boeren, melkveehouders en andere grondgebruikers staan op hun achterste benen. Woest zijn ze op het Hoogheemraadschap van Rijnland, omdat dit semi-overheidsorgaan eist, dat zij de schade aan de walkanten moeten herstellen. In een brief van het Hoogheemraadschap staat, dat als deze grondeigenaren de walkanten niet repareren, zij forse boetes moeten betalen. Deze bedragen kunnen oplopen tot 750 euro per beschadigde plek.

De kapotte walkanten zouden veroorzaakt worden door grazend vee, maar de boeren laten weten, dat er ook andere oorzaken kunnen zijn voor deze beschadigingen. Zoals golfslag van het water, dat veroorzaakt wordt door (te hard varende) pleziervaarders. Dat vermoeden wordt versterkt, doordat ook grondeigenaren aansprakelijk worden gesteld voor de reparatie van de walkanten, terwijl die mensen helemaal geen vee hebben. En dus kan die walkantschade niet door grazende koeien gebeurd zijn.


Het Hoogheemraadschap laat weten, dat het weiden van vee sinds enkele jaren wordt toegelaten. Maar dat er afspraken zijn, dat pachters en grondeigenaren verantwoordelijk zijn voor het dagelijks onderhoud van de walkanten. Het afdelingsbestuur van LTO Noord in Kaag en Braassem wil met het Hoogheemraadschap in gesprek over dit onderwerp. Gerbrant Corbee, woordvoerder van het Hoogheemraadschap, informeert: ,,Grondgebruikers die menen dat ze onterecht zijn aangeschreven, kunnen bezwaar maken.''