Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

,,Met kap verdwijnen de longen uit onze wijk''

Nieuwkoop – De watercipressen in de Klinkhamer en omliggende straten lijken reddeloos verloren, maar een groep omwonenden blijft strijden om de deze majestueuze bomen te behouden. Ze zijn het ook niet eens met de manier waarop de gemeente met hun bezwaren is omgegaan.

Jurgen Balvert, Corrina van der Berg, Mark Flier en mevrouw Van Schaik vertellen over het noodlot, dat boven de 45 bomen hangt. Enkele buurtbewoners hadden geklaagd over de bomen, en dat ze zouden zorgen voor schaduwoverlast en bladafval. De gemeente heeft een onderzoek laten doen en uit dat onderzoek zou blijken, dat 75% van de omwonenden de bomen weg wil hebben. Maar de actievoerders zijn huis aan huis langs geweest bij de buren en gevraagd of de mensen de bomen écht weg willen hebben. Daaruit bleek, dat de helft van de buurtbewoners de bomen graag wil behouden.

Deze gegevens overhandigden de 'buurtliefhebbers', zoals ze zichzelf noemen, aan wethouder Guus Elkhuizen op 24 mei en ze gingen er van uit, dat binnen een week een officiële reactie zou komen van de wethouder. Groot was de verbazing dan ook, dat half juni een brief werd bezorgd bij alle Klinkhamerbewoners, dat de bomen in de maand augustus gekapt worden. Onvoorstelbaar vinden ze het, dat de gemeente zo om gaat met deze vorm van inspraak. Hierna hebben de vier alle politieke partijen benaderd in de hoop, dat de wethouder nog teruggefloten kan worden.

Maar inmiddels is het politieke reces aangebroken en lijkt niets meer de watercipressen te kunnen redden. ,,Tenzij de wethouder wil luisteren naar ons verzoek om de kap van deze bomen uit te stellen tot oktober'', zo laat Balvert weten. Hij wijst er op, dat er weliswaar nieuwe bomen voor de watercipressen in de plaats komen, maar dat zijn sierkersen, die pas in oktober geplant worden. ,,Waarom dan die haast om de watercipressen de komende maand al te kappen? We willen graag met alle buren bij elkaar komen, onder regie van de gemeente, waarbij we tot een breed gedragen oplossing kunnen komen.'' Behalve het volledig kappen van alle bomen, willen de actievoerders in overleg om te kijken of bijvoorbeeld een gedeeltelijke kap mogelijk is.


,,We zijn bang voor een kaalslag in de wijk; straks zitten we in een betondorp. Nieuwkoop behoort tot de top 3 van groenste gemeenten van Nederland, maar hier worden de longen uit onze wijk gekapt. Voor die watercipressen komen veel kleinere bomen terug. We worden gewoon het bos in gestuurd'', aldus Balvert. Flier verzucht: ,,Het is typisch Nederlands. Er zijn mensen die elke dag klagen, omdat ze niets beters te doen hebben. Wij krijgen inspraak voor de bühne; je mag meepraten, maar uiteindelijk heb je geen donder te zeggen.'' Van Schaik vult aan: ,,Veel buurtbewoners realiseren zich ook niet, wat die kaalslag doet met de waarde van onze woningen, onze gezondheid en de biodiversiteit. De bomen zorgen er ook voor, dat het op hete dagen veel minder warm wordt in de huizen.'' Flier besluit grappend: ,,We schuiven de factuur van de aankoop van de airconditioning wel bij de gemeente naar binnen.'' Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) laat via een woordvoerder weten, dat de gemeente ,,in principe niet'' bereid is om de kap van de watercipressen met enkele maanden uit te stellen, zodat de Klinkhamerbewoners gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen.