Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

SVKB wil zeggenschap behouden

KAAG EN BRAASSEM – De politieke partij SVKB is en blijft fel tegenstander van het inleveren van een stukje beslissingsrecht van de gemeenteraadsleden. Het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld, dat de raad niets meer te zeggen heeft tijdens het besluitvormingsproces over bouwprojecten van minder dan tien woningen.

Door Joep Derksen

Tijdens de fractievergadering van maandag 18 september lieten de SVKB-raadsleden weten, hier niets voor te voelen. Er zou een uitspraak zijn geweest van de Raad van State, waardoor deze beperking van het inspraakrecht van de raad noodzakelijk zou moeten zijn. Maar raadslid Fred Zoetendaal vroeg zich af: ,,Moeten de andere gemeenten ook een deel van hun autonomie opgeven? En wat je opgeeft, ben je voorgoed kwijt. Hoeveel projecten van minder dan tien huizen gaan we dan krijgen, waar we niets over te vertellen hebben?!''


Fractievoorzitter Petra van der Wereld was het hier mee eens: ,,Als je het document (van het college, JD) leest, heeft de raad niets meer in te brengen voor projecten met minder dan tien woningen. Vertrouwen is goed, controleren is beter. Dat is je taak als raadslid. Het is fijn dat je vertrouwen hebt, maar het begint met kaders stellen en controleren.'' De partij overweegt om een voorstel in te dienen, zodat de gemeenteraad haar zeggenschap behoudt over de planvorming van kleinere bouwprojecten.