Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

Samenwerken voor de inwoners

OEGSTGEEST – De tijd, dat klanten en besturen van zorg- en welzijnsorganisaties steeds weer het wiel moeten uitvinden, waar het gaat om trainingen, vrijwilligers werven, in het dorp is voorbij. Dit is te danken aan het gezamenlijke initiatief van I-DOE, Radius en Eva. Deze organisaties hebben het initiatief genomen om vraag en aanbod van vrijwilligersorganisaties, buurtverenigingen én bewoners initiatieven op elkaar te laten aansluiten.

Door Joep Derksen

Aan het woord zijn Kirsten Zitman (I-DOE), Frank van Rooij (Radius) en Ludwien Wassink (Eva). Oegstgeest is een van de gemeenten, waar relatief veel inwoners zich inzetten voor anderen. Inwoners, vrijwilligers en organisaties weten niet altijd van elkaars bestaan of wat er allemaal al gebeurd. Zitman laat weten: ,,Iedereen heeft zijn eigen aanbod en wij willen er voor zorgen, dat dit op elkaar wordt afgestemd, zodat vrijwilligers en organisaties met elkaar gekoppeld worden. Nu nog voor de zorg- en welzijnsorganisaties, maar we willen dat op termijn mogelijk ook uitbreiden naar de sport- en cultuurorganisaties.'' Mensen kunnen van elkaars kennis en ervaring leren, elkaar inspireren en versterken. Zo was er laatst een training Dementie vanuit Radius waar ook vrijwilligers van andere organisaties (Marente, Dorpscentrum) hebben deelgenomen.

Ook lopen stichtingen, bewonersinitiatieven en verenigingen vaak tegen dezelfde vraagstukken op, die ze moeten oplossen. De ene organisatie is op zoek naar vergaderruimte, terwijl een andere instantie juist (kantoor)ruimte over heeft, die goed gebruikt kan worden. Daarom brengen we in kaart wie welke locatie wilt openstellen en voor welke doeleinden. Wassink: ,,Er is zowel fysieke ruimte beschikbaar als kennis en ervaring , maar organisaties weten dat niet altijd an elkaar.

Van Rooij: ,, We willen in de toekomst de samenwerkende organisaties in het vrijwilligersnetwerk zorg en welzijn nog meer stimuleren hun scholingsactiviteiten open te stellen voor andere organisaties. Tevens kijken we welke scholingsbehoefte er nog extra is zodat we deze kunnen organiseren. Hiervoor werken we samen met de gemeente Oegstgeest, het vrijwilligersnetwerk zorg en welzijnen Dorpskracht , Om vrijwilligers goed toe te rusten op de bijzondere taak die ze hebben in hun contact met kwetsbare mensen wordt er veel aandacht besteed aan het leren van elkaar, verbinden van organisaties met elkaar en het ontwikkelen van nieuwe scholingen.


De drie wijzen op de website, voor meer informatie, van www.dorpskracht.nl Wie meer wil weten, een goed idee heeft, zich als vrijwilliger wil aanmelden of juist op zoek is naar vrijwilligers, kan e-mailen naar: tessa@i-doe.nl. De drie besluiten: ,,Over vijf jaar weet iedereen in Oegstgeest dat er een netwerk is waar iedereen terecht kan voor als je wat kunt, wat zoekt, wat nodig hebt of een leuk plan wil uitvoeren.''