Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

,,Verplicht gratis werken''

Nieuwkoop – ,,Statushouders en andere inwoners die een uitkering ontvangen, moeten verplicht gratis werken bij bedrijven.'' Dit idee opperde Leen Mur van de eenmansfractie Mur afgelopen week. Door enkele maanden gratis te werken voor een bedrijf kunnen de voormalige vluchtelingen de Nederlandse taal oefenen, werkervaring opdoen en mogelijk doorstromen naar een echte baan.

Mariska van Buren (SGP/ChristenUnie) vond dit een ,,sympathiek idee. Maar pas op voor uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt.'' Raadslid Tom de Kleer (VVD) was fel tegen. Hij waarschuwde er voor, dat het gratis aan het werk laten zetten van statushouders leidt tot het ontslag van de ,,hardwerkende Nieuwkoper. Het is goed dat je een tegenprestatie kunt verwachten, als je mensen een uitkering geeft.'' Zo'n tegenprestatie zou volgens hem bij de verenigingen moeten gebeuren, omdat die zitten te springen om vrijwilligers. Fractieassistent Oana Popa (CDA) vond, dat een tegenprestatie alleen op basis van vrijwilligheid geleverd moet worden.


Het idee van Mur wordt niet overgenomen door het gemeentebestuur. Er zijn nu al leer-werkplekken, waar Nieuwkoop gebruik van maakt. Wethouder Paul Platen verzekerde, dat uitkeringsontvangers achter de broek worden aangezeten, om hen te motiveren weer aan het werk te gaan. ,,Op het moment dat duidelijk wordt, dat iemand niet wil werken, dan wordt er gekort op de uitkering. Dat is de financiële prikkel om toch weer iemand in de goede stand te krijgen.''