Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

Afval loont

Nieuwkoop – Wethouder Guus Elkhuizen wil serieus kijken naar een afvalverwerkingssysteem, waarbij inwoners geld kunnen sparen voor het goede doel. Dit concept, 'Afval loont' wordt al in de gemeente Noordwijk toegepast en leidt er toe, dat inwoners beter gaan scheiden.

Wie daar oud papier, (verpakkings)plastic, textiel, frituurvet en kleine elektrische apparaten naar de milieustraat brengt, ontvangt daar geld voor. Dat geld kunnen de mensen doneren aan lokale goede doelen. Zo spaar je geld met het scheiden van afval en draag je tegelijk bij aan een beter milieu, is de gedachtegang. Bij 'Afval loont' wordt het afval per soort gewogen. Vervolgens krijgt de afvalbrenger geld overgemaakt op een spaarsaldo, dat daarna overgemaakt kan worden naar een goed doel. Elkhuizen wil de voor- en nadelen van dit systeem nog bekijken, maar is op voorhand enthousiast: ,,Als het werkt, moet je het doen. Dit systeem snijdt aan twee kanten; je hebt een rendement voor het goede doel en er is en milieurendement. Ik neem hierover contact op met de gemeente Noordwijk.''