Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

Column

Belofte

KAAG EN BRAASSEM – Één inwoonster verliet maandag 20 november blij het gemeentehuis. Zij sprak tijdens een raadsvergadering in om haar zorgen te uiten over de nieuwe manier van afvalstoffenheffing. Omdat de inspreekster aan MS lijdt, moet ze haar container wel iedere twee weken langs de kant van de weg zetten; anders wordt deze voor haar te zwaar. Dit leidt voor haar vanaf 2019 tot veel hogere kosten.

De inspreekster stelde: ,,Dat vind ik niet eerlijk voor mensen met een beperking en handicap, als je hun volwaardig deel wilt laten nemen aan de maatschappij.'' Een buurman vragen om te helpen vond zij ook ,,niet fair. Dan moet hij dat veertig jaar lang doen.'' Het betoog overtuigde gemeenteraadslid Kelly Straver (SVKB): ,,We kunnen u gerust stellen. We houden rekening met mensen met medisch afval en mensen met redenen waarbij je afval sneller moet aanbieden. U heeft mijn woord, dat u daar financieel geen last van heeft. Iemand die beperkt is, heeft al genoeg extra kosten en zou financieel geen hinder moeten vinden van extra afvalscheiding.'' Op de reactie van de inspreekster, dat ze geen medisch afval heeft, stelde Straver: ,,Maar u bent dermate beperkt; u hoeft zich geen zorgen te maken. U mag mij daar te allen tijde op aanspreken.''

Het is overigens nog maar de vraag, wie er vanaf 2019 allemaal korting kunnen krijgen op de afvalrekening. Tot voor kort sprak de gemeenteraad alleen over mensen, die bijvoorbeeld vanwege een stoma of incontinentieverschijnselen extra medisch afval produceren. Maar met de stelling van Straver kunnen ook alle inwoners, die lijden aan MS en andere ,,redenen waarbij je afval sneller moet aanbieden'' in aanmerking komen voor die korting. En omdat niemand perfect is, is iedereen wel in zekere mate beperkt. Het is dus aan de gemeenteraad om te oordelen wie beperkt genoeg is om in aanmerking te komen voor de afvalkorting.


Ik vraag me af, waarde columnlezer, of de gemeenteraad zo ver wil gaan, om alle mensen met de ene of andere beperking inderdaad die korting wil geven. En als dat niet zo is, zit Straver vast aan haar belofte, dat de inspreekster geen financiële schade zal lijden door de nieuwe afvalstoffentarieven. Zal ze de komende decennia dan jaarlijks een slordige honderd euro overmaken aan de inspreekster? Een vrouw, een vrouw, een woord, een woord.