Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

,,Participatie is geen snackbar''

KAAG EN BRAASSEM – De leden van SVKB wezen vrijdag 17 november unaniem Petra van der Wereld aan als lijsttrekker. Zij wil van haar partij weer de grootste politieke macht in de gemeenteraad maken en wil minimaal zeven zetels binnenslepen. ,,Dan kunnen ze niet meer om en langs ons heen. Ik ben beschikbaar voor een wethouderspositie.''

Door Joep Derksen

Tijdens de algemene ledenvergadering konden de circa twintig aanwezigen hun mening geven over het concept-verkiezingsprogramma. De partij wil, dat er meer aanlegplaatsen, terrassen en overnachtingsmogelijkheden in de dorpen komen. ,,Het liefst kleinschalige hotels, pensions, natuurhuizen en Bed & Breakfasts''. Natuurgebieden als de Wijde Aa, Ringvaart en langs de Drecht moet beschermd worden. En er mogen geen nieuwe bedrijventerreinen bij komen, zo lang de huidige nog niet vol zijn.

Nieuwe woningen moeten er alleen maar in de 'bebouwde kom' komen; deze mogen niet meer ten koste gaan van de natuur. Ook is SVKB tegen nieuwe bebouwing aan de oevers van het water. Bankjes aan het water en veilige zwemplaatsen wil de partij wel stimuleren, zodat zo veel mogelijk mensen van de waternatuur kunnen genieten. In Roelofarendsveen moet een tweede sluis komen, zo stelt de partij ,die vindt dat deze gemeente 'niet op een eiland woont'. De leden lieten weten, dat er een nieuw cultuurhuis moet komen en dat wordt ook zo opgenomen in het verkiezingsprogramma.

Iedere wijk of dorp moet een budget krijgen, ,,om grotere, langlopende projecten te ondersteunen'', zoals een kleinschalige gezamenlijke eetgelegenheid, waar iedereen kan aanschuiven. Veenderveld II moet groen blijven van de partij en nieuwe winkelvormen, zoals afhaalstations voor webwinkels zijn welkom in Kaag en Braassem. De partij lijkt af te stappen van het in 2040 energieneutraal maken van Kaag en Braassem en stelt alleen, dat deze ambitie ,,het uiteindelijke doel is''. De komende jaren moeten gemeentelijke panden energieneutraal worden en de komst van windmolens langs de hoofdinfrastructuur (A4, A44, N207) en zonnepanelen wordt verwelkomd.

Verder moeten de inwoners meer te vertellen krijgen, zo stelt SVKB. ,,Als inwoners een voorziening willen, zoals de Alkeburcht, dan moet het gemeentebestuur dat aanvaarden. Participatie is geen snackbar, waar de bestuurder zijn gang kan gaan.'' Van der Wereld laat weten, dat ze zich heel goed kan vinden in het verkiezingsprogramma en geeft als voorbeeld: ,,Het gaat ook over wat de inwoners kunnen betekenen voor de algemene leefbaarheid, door middel van inwonerparticipatie en invloed op het beleid en wat 'de gemeente' hierin betekent.''


Op zondag 28 januari 2018 organiseert SVKB een midwinterborrel. Dan gaan de leden definitief akkoord met het verkiezingsprogramma en wordt de lijstvolgorde van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld.