Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Beste zorg door samenwerking zorgverleners dicht bij huis

BOLLENSTREEK – Een verschuiving van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisartsenpraktijk bij de patiënt in de buurt. Specialisten werken met elkaar samen om de inwoners in de regio met een chronische aandoening goede zorg dicht bij huis in de huisartspraktijk te kunnen bieden. Dat zijn specialisten als huisartsen, praktijkondersteuners, apotheken en diëtisten. Maar ook fysiotherapeuten, thuiszorg, psychologen en verpleegkundigen. Deze ontwikkeling begon tien jaar geleden, met de oprichting van de Zorggroep ROHWN. Huisarts Frans Zonneveld stond samen met vier andere huisartsen aan de basis van ROHWN.

De Regionale Organisatie Huisartsen van West-Nederland (ROHWN) is een regionale zorggroep die is opgericht door huisartsen in West-Nederland. Inmiddels zijn al 120 huisartsen uit deze regio aangesloten bij de ROHWN en zij vertegenwoordigen meer dan een kwart miljoen patiënten. Op 13 september ondertekent de organisatie een huurovereenkomst met Woningbouwvereniging Vooruitgang, waarna de ROHWN verhuist naar Sassembourg in Sassenheim.

Chronische zorg

Zonneveld is vanaf 1 januari 2017 benoemd als Medisch Bestuurder van de ROHWN. Hij is samen met Hans Brehler, Directeur Bestuurder, verantwoordelijk om de zorg voor de chronische patiënten, ruim 35.000 bij de ROHWN, goed te organiseren. Zonneveld vertelt: ,,Elf jaar geleden werd de marktwerking in de zorg ingevoerd. Partijen die chronische zorg verlenen, moesten zelf zorgen voor hun financiering. De huisartsen, die lid waren van de Huisartsengroep Duin- en Bollenstreek, hebben in 2007 de handen ineen geslagen om dit gezamenlijk te doen.''
Het was een volledig nieuw concept en bleek uitermate succesvol. De ROHWN, zo geeft Brehler aan, maakt voor de aangesloten huisartsen afspraken met Zorg en Zekerheid over tarieven om deze zorg te organiseren. Daarbij zorgt de ROHWN voor haar aangesloten leden, dat zij ‘ontzorgt’ worden bij het bieden van deze zorg aan de patiënten. Dan gaat het bijvoorbeeld om het up-to-date houden van zorgprogramma’s, het ondersteunen bij de uitvoering van zorg, kwaliteitsbeleid en het organiseren van scholingsavonden. Dan gaat het om scholing op het gebied van Diabetes, COPD, Astma, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De komende jaren zal dat ook gelden voor onder meer Angst- en Stemmingsproblematiek, ouderenzorg, oncologie en GGZ-programma's.

Patiënt

Zonneveld begrijpt als huisarts als geen ander, waar de zorgprofessional behoefte aan hebben. ,,Mensen die chronische zorg nodig hebben, krijgen vaak last van verschillende aandoeningen. Dat maakt een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. Je moet als zorgverlener dan voor je eigen praktijk alles administratief regelen en alles kunnen verantwoorden. En daar word je niet gelukkiger van, als je dit werk er in de avonduren bij moet doen.” De ROHWN regelt dit, aldus Brehler, voor haar aangesloten leden. Zonneveld vertelt ook dat daarbij de medicaties van de cliënten in de gaten worden gehouden. Mensen met een chronische ziekte gebruiken vaak meerdere soorten medicaties. Als één medicatie veranderd, kan dat van invloed zijn op de andere pillen en gevolgen hebben voor de klachten van de patiënt.

Zorg dicht bij huis

Dus juist doordat de zorgverleners intensief samenwerken en het administratieve werk hen uit de handen genomen wordt, is er meer tijd beschikbaar voor de cliënten met een chronische aandoening. Zonneveld: ,,Het doel is altijd geweest om mensen met een chronische aandoening de kwalitatief beste behandelingen dicht bij huis te geven. We zorgen voor Tripple A-behandelzorg: kwalitatief goed, dicht in de buurt bij de huisarts en voor een goede prijs. We werken daarbij nauw samen met andere zorggroepen en gezondheidscentra in de regio.” Brehler: ,, eind 2016 zijn we als ROHWN aangesloten bij de Netwerk Zorgorganisatie Leiden en Omstreken (NZLO). We delen in dit netwerk kennis en informatie waardoor de zorg nog beter kan worden afgestemd met onder andere de specialisten van de regionale ziekenhuizen en de verpleeghuizen. “


Met de verhuizing naar Sassembourg zet de ROHWN een vervolgstap in het verder professionaliseren van de organisatie. De locatie Sassembourg heeft een zorgsignatuur die prima bij ons past aldus Brehler. Zonneveld besluit: ,,We zetten in op multidisciplinaire samenwerking, die wijkgericht is. Want de inwoners van een wijk in Teylingen hebben andere zorgbehoeften dan mensen die in Leiden wonen. Zorg op maat, in de wijk en passend bij de behoefte van de wijk; dat is de toekomst.''