Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

'De Woelige Baren' blijft pijnpunt

[OUDE WETERING] Het bestemmingsplan 'De Woelige Baren' kreeg maandag 18 december zoveel kritiek van de raadsleden, dat het college van burgemeester en wethouder zich genoodzaakt zag om dat onderwerp van de agenda te halen.

Een deel van de politieke partijen, zoals SVKB en CDA baalt er van, dat het bouwplan maar liefst zes verdiepingen hoog moet worden. De grootste partij in de gemeenteraad, PRO, vindt het juist niet fijn, dat waar het gaat om sociale woningen in dit bouwplan, er alleen wordt ingezet op sociale koopwoningen. Terwijl sociale koopwoningen alleen sociaal zijn voor de eerste koper. Als die het huis weer op de markt zet (en dat kan al de volgende dag), wordt diezelfde woning voor een commerciële marktprijs verkocht. En is de 'sociale koper' dus spekkoper geworden.

Fractievoorzitter Ruud van der Star (PRO) riep daarom het college van burgemeester en wethouders op, om er voor te zorgen, dat er ook sociale huurwoningen komen in De Woelige Baren. Wethouder Herman Haarman (D66) kon deze wens echter niet vervullen. Hij had al contact opgenomen met de ontwikkelaar van De Woelige Baren en MeerWonen, die hier ook bij betrokken is. Haarman heeft hierbij aan deze twee partijen aangegeven, dat de raad een 'nadrukkelijke wens voor sociale huurwoningen' heeft.


Maar de wethouder kon geen concreet succes melden van zijn lobby, behalve dan de opmerking dat zowel de ontwikkelaar als MeerWonen 'ernaar streven om ook sociale huur te realiseren'. Maar zelfs een intentieverklaring om dit te doen, stond maandagavond niet op papier. Het was voor de gemeenteraadsleden daarom ruim onvoldoende om met dit voorstel akkoord te gaan. Haarman moet zijn huiswerk beter doen én met concrete resultaten uit het overleg met MeerWonen en de projectontwikkelaar terugkomen naar de raad.