Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Droom losliggend fietspad blijft nog even

Nieuwkoop – De gemeenteraad blijft hopen op een subsidie van de provincie van anderhalf miljoen euro. Dit bedrag is toegezegd, als er een vrijliggend fietspad wordt aangelegd langs de Zevenhovenseweg. Maar om dat te bereiken, moet grond worden aangekocht van mensen die langs deze straat wonen, terwijl helemaal niemand daar zin in heeft.

De Werkgroep Losliggend Fietspad heeft ruim 1.700 handtekeningen opgehaald voor de komst van een losliggend fietspad tussen Zevenhoven en Ter Aar. Het gemeentebestuur is meerdere malen in gesprek gegaan met de omwonenden en heeft hen gevraagd of ze een deel van hun tuinen willen verkopen, zodat er een losliggend fietspad kan komen. Maar tot nu toe wil niemand hier een stuk van zijn grondbezit voor opgeven.

De tijd begint te dringen, want de Provincie heeft 1,5 miljoen euro beloofd, als dat losliggende fietspad er komt. Het college van burgemeester en wethouders wil, vanwege de tegenwerking van de omwonenden, niet langer inzetten op een vrij liggend fietspad. Wel zouden er 'verkeerskundige aanpassingen' gedaan kunnen worden op de weg, zoals het aanleggen van verkeersdrempels.

Maar de gemeenteraadsleden gingen hier donderdag 14 december niet mee akkoord. Meerdere malen viel het woord 'onteigening'. Wethouder Guus Elkhuizen werd door Remco Hendriks (SBN) opgeroepen nog één laatste poging te doen om in gesprek te gaan met omwonenden, om zo te komen tot de realisatie van een losliggend fietspad. ,,Mocht dit niet lukken, omdat de aanwonenden echt voet bij stuk houden, dan zouden we het fijn vinden, als het college gelijk door pakt. Die weg moet veiliger.''


Ook werd Elkhuizen opgeroepen om in gesprek te gaan met de Provincie Zuid-Holland, om te kijken of dit bestuursorgaan ook anderhalf miljoen euro wil betalen, als het fietspad er wel komt, maar dan niet helemaal losliggend. Elkhuizen gaat deze opdracht van de raad uitvoeren. Ook laat hij uitzoeken, of er toch nog andere manieren zijn om een fietsveilig fietspad aan te leggen. Raadslid Arie van Wijk (CDA) wees er op, dat de grootste onveiligheid voor de fietsers veroorzaakt wordt door te hard rijdende auto's, motoren en vrachtwagens. Hij riep het bestuur op om snelheidscontroles te houden op de Zevenhovenseweg. ,,Het is geen populaire maatregel, maar wij pleiten hier voor.''