Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Legalisering vakantiehuizen stap dichterbij

Nieuwkoop – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, worden alle recreatiehuisjes in de vakantieparken officiële woningen. Hieraan worden wel voorwaarden gesteld richting de eigenaren en de parkbesturen. Zo moeten de woningen wel voldoen aan de moderne bouwnormen én de gemeente mag geen geld kwijt zijn aan het legaliseren van deze huizen.

Het grootste struikelblok lijkt de Provincie Zuid-Holland te worden, maar wethouder Paul Platen wil pas met dit overheidsorgaan praten, nadat de gemeenteraad goedkeuring geeft aan die 'omzetting' van die recreatiewoningen. De verwachting is, dat die goedkeuring in februari gegeven wordt, omdat het een wens van de raad zelf is geweest om de huidige illegale situatie van permanent bewoonde vakantiehuizen aan te pakken.

Wethouder Paul Platen: ,,Van de mensen, die in de vakantieparken wonen, staat ruim 80% ingeschreven bij de bevolkingsadministratie. Ook de parkbesturen willen heel graag dat deze vakantiehuizen omgezet worden naar reguliere woningen.'' Als de gemeente hier aan mee gaat werken, draaien de vakantieparken en huiseigenaren op voor alle kosten. Ook moeten de bewoners zelf zorgen voor bijvoorbeeld het aanpassen van hun bezit aan de meest moderne brandveiligheidseisen, bouwnormen en genoeg parkeerplaatsen op eigen terrein regelen.

Maar de wethouder wil eerst praten met de Provincie, voordat hij een definitieve toezegging doet om mee te werken aan deze legalisering. ,,Het omzetten van recreatiehuizen naar officiële woningen mag niet ten koste gaan van onze woningaantallen.'' De gemeente heeft namelijk nog meer bouwplannen, terwijl de Provincie de bouw van een maximaal aantal huizen per gemeente heeft bepaald. Over dit plan is nog geen overleg gevoerd met de Provincie, aldus Platen. ,,Ik wil graag een vastgestelde visie en uitspraak van de gemeenteraad. Ik wil eerst het lokale draagvlak hebben en vervolgens kunnen we de volgende stap richting Provincie zetten.''


Wordt illegaliteit niet beloond? Immers, de mensen wonen al (tientallen) jaren lang in vakantiehuisjes, terwijl dat eigenlijk niet toegestaan is. Platen: ,,Nee zeker niet. De omzetting van die woningen moet voldoen aan eisen, zoals bouwveiligheid en brandveiligheid. We stellen de eisen, die we ook aan de reguliere woningen stellen.''