Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2017

LTO tegenstander van zonnepanelenvelden

KAAG EN BRAASSEM – De LTO is faliekant tegen het plaatsen van zonnepanelenvelden op agrarische gronden. In een brief aan de gemeenteraadsleden houdt Kees van Rijn, voorzitter van de LTO Noord, afdeling Kaag en Braassem, een hartstochtelijk pleidooi om eerst te kijken naar andere alternatieven. Dat bleek maandag 11 december tijdens de verschillende fractievergaderingen.

Door Joep Derksen

Van Rijn liet aan duidelijkheid niets te wensen over: ,,De LTO is van mening dat we in het kader van de energietransitie eerst de daken van stallen en andere bijgebouwen dienen te benutten voor zonnecollectoren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de kansen voor windenergie te onderzoeken. Dit kost veel minder ruimte. Ter vergelijking: een windturbine levert net zo veel stroom als 90.000 vierkante meter zonnecollectoren.'' Kortom; de LTO ziet wél windmolens zitten, langs de bestaande infrastructuur en ook mogen de daken van schuren en stallen vol komen te liggen met zonnepanelen.

Wethouder Yvonne Peters liet weten, dat ze eerder deze maand een gesprek had met de vertegenwoordigers van drie verschillende LTO's uit het Groene Hart. Deze organisaties hebben de handen ineen geslagen om een plan te bedenken, waarbij alle boeren gezamenlijk zonnepanelen op de daken van hun gebouwen kunnen plaatsen. Zo wordt niet alleen meer duurzame energie opgewekt, maar verdienen de boeren er ook nog een zakcentje aan. Peters vat het standpunt van de LTO-leden samen: ,,Eerst zon op daken, voordat we ons agrarisch productieland vol gaan zetten.''


Het CDA en SVKB werken aan een voorstel, zodat windmolens, zonnepanelen en andere opwekkers van duurzame energie langs de kant van de provinciale wegen geplaatst kunnen worden. Maar ook bij het CDA wordt gepleit voor het 'vol leggen van de daken van alle gebouwen fabrieken en huizen'. Toch zal dat niet genoeg zijn, wist inwonerraadslid Ronald Wesselink: ,,Ook al zouden we alle daken vol leggen met zonnepanelen, dan krijgen we maar 12% van ons totale vermogen aan elektrische energie opgewekt.''