Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Raad levert macht in

[KAAG EN BRAASSEM] De gemeenteraad heeft maandag 18 december vrijwillig een stuk van haar eigen macht uit handen gegeven. Voortaan mag het college van burgemeester en wethouders zelf bepalen of er ergens in deze gemeente 'kleine' woningbouwprojecten mogen komen of niet. Het gaat dan om bouwprojecten tot tien woningen.

Tot nu toe had de gemeenteraad nog de mogelijkheid van het 'piepsysteem'; als drie raadsleden vonden, dat een bepaald bouwproject in de raad besproken moest worden, dan gebeurde dat ook. Maar met het aannemen van het collegevoorstel 'Categoriebepaling Verklaring van Geen Bedenkingen en Afwijkingenbeleid' heeft de raad zich deze zeggenschap ontnomen. SVKB en LKB waren en bleven tegenstander. Raadslid Fred Zoetendaal (SVKB) liet weten: ,,De raad heeft een verantwoordelijkheid om haar kaderstellende en controlerende taak uit te voeren.''


Wethouder Herman Haarman ontraadde het amendement en werd hierbij gesteund door de overige politieke partijen. Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA): ,,Het college moet het vertrouwen krijgen, om op basis van het afwijkingenbeleid snel aan de slag te kunnen. Dat geeft zekerheid aan de indieners van de plannen. Ik moet er niet aan denken, dat we van iedere woning het afwijkingenbeleid gaan behandelen.'' Het voorstel om de zeggenschap van het 'piepsysteem' te behouden werd verworpen door een ruime raadsmeerderheid.