Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2018

Column


Sluipmoordenaar

Er loopt een sluipmoordenaar rond in het dorp en mogelijk zijn er in uw tuin al slachtoffers gevallen. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd in België al onderzoek gedaan naar het aantal vogels, dat daar gedood werd door katten. Het aantal vogels dat een aanvaring met een kat niet kon navertellen, werd indertijd geschat op 25 miljoen.

In Nederland leven tegenwoordig tussen 3 en 4 miljoen katten. Dierecoloog Jasja Dekker heeft onderzocht, dat deze katten jaarlijks tussen de 50 miljoen en 215 miljoen vogels doden. Laat dat even tot u doordringen, waarde columnlezer; 215 miljoen vogels. Per jaar. Dat zijn ruim 589.000 vogels per dag, in Nederland alleen al! Als je die 215 miljoen vogels op een rij legt, is deze rij zo lang, dat die de hele aarde om gaat. En dan zitten wij met ons allen te klagen over een beetje hondenpoep, terwijl er om ons heen een complete vogelmassamoord plaats vindt.

Uw kat doet dat niet, natuurlijk. Het zijn alleen de katten van de buren. Er wordt wel eens van de mens gezegd, dat dit het enige levende wezen is, dat doodt voor de lol. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Weldoorvoede huiskatten blijken nog steeds vogels te doden, puur omdat ze het willen. ,,Dat is de natuur'', zo wordt gezegd. Maar het is geen natuur, als je een kat dagelijks te eten geeft. En als je een kat een huisdier noemt, moet die ook in huis blijven. Het veel verguisde voorstel om katten aan te lijnen als ze naar buiten gaan, is zo slecht nog niet. Wat zou u er van vinden, wanneer de hond van uw buren bij u in de tuin bezig is? Waarom is het dan normaal dat katten wel bij uw buren in de tuin mogen jagen en plassen? En tegelijkertijd nog gevaarlijke ziektes overbrengen ook. In het rapport 'Vat op de Zwerfkat' van de Raad voor Dierenaangelegenheden uit 2016 staat, dat via de ontlasting van katten een parasitaire infectie; toxoplasmose wordt verspreid. Toxoplasmose is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun baby's. Volgens dat rapport worden jaarlijks zo'n 500 kinderen met de toxoplasmose-infectie geboren. En dat kan ernstige gevolgen hebben; blindheid, een waterhoofd of verkalkingen in de hersenen.

Moeten we alle katten dan maar gaan verbieden? Verplicht chippen en castreren in ieder geval wel. Bovendien zou geen kat de deur uit mogen gaan, zonder dat die een belletje aan de halsband draagt. Zo worden vogels in ieder geval gewaarschuwd, op het moment dat er weer een kat op de loer ligt. En net als een paard, pony of hond kan ook een kat er aan wennen om aangelijnd het huis uit te gaan. Ik ben benieuwd welke politieke partij als eerste komt met een voorstel om kattenbelasting in te gaan voeren...