Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Column

Inspraak?

Het was maandag 8 januari de avond van de inspraak, waarde columnlezer. De gemeenteraadsleden moesten hun mening ontwikkelen over een viertal bestemmingsplannen. En bij drie van die bestemmingsplannen kwamen de omwonenden inspreken om zich tegen de komst van nieuwe woningen te uiten.

Het ging hierbij om de bestemmingsplannen 'extra sociale woningen Locatie Van Egmond' in Woubrugge, 'Herenweg 14b Rijnsaterwoude' en 'Leimuiden-West', waar (villa)woningen op de dijk gebouwd mogen worden, zodat de nabijgelegen voetbalvereniging De Kickers en de tennisvereniging Leimuiden hun sportactiviteiten kunnen uitbreiden. Over het landje Van Egmond sprak onder meer Ben Beukenholdt, voorzitter van de Dorpsraad Woubrugge in; hij adviseerde om dit plan niet nu al aan te nemen, maar te wachten tot het hele kassengebied daar in de buurt ook ontwikkeld wordt.

De omwonenden van de Herenweg 14b pleitten gepassioneerd tegen de bouw van een nieuwe woning, omdat dit het begin zou kunnen zijn van het volbouwen van het lint langs de rand van Rijnsaterwoude. Zo kunnen alle vergezichten verdwijnen, is de vrees. Het feit, dat de indiener van dit bouwplan eerder al een voorlopige dwangsom heeft opgelegd gekregen, omdat hij illegaal een damwand had aangelegd, hielp ook niet het begrip van de omwonenden te vergroten.

Maar liefst negen insprekers uitten zich over de plannen van Leimuiden-West. Er is vrees voor geluid- en zichtoverlast en ook balen omwonenden er van, dat weer een stuk natuur in het Groene Hart gebruikt wordt voor woningbouw. En omdat het plan Leimuiden-West een 'alles of niets-plan' is, kan er niet gekeken worden naar alternatieven. Dus mogelijkheden om de sportverenigingen toch te laten groeien, zonder dat de nabijgelegen dijk hoeft te worden volgebouwd.


Deze gemeenteraad heeft het adagium, dat inwoners inspraak moeten hebben aan de voorkant. Maar hoe groot is de kans, dat je als inwoner nog voor elkaar kunt krijgen om een bouwplan (groot of klein) wél tegen kunt houden. We gaan het zien, of de gepassioneerde insprekers van één van deze drie bouwplannen nog succes hebben.