Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Een ton voor een bouwrecht

Nieuwkoop – Wie in het kader van de 'Ruimte-voor-ruimte regeling' een nieuw bouwrecht wil hebben, moet eerst maximaal 100.000 euro aan bouwrechten betalen aan de gemeente. Dit voorstel lanceert het college van burgemeester en wethouders. Inwoners, die gasloze woningen op een nieuwe locatie bouwen, hoeven 'slechts' 75.000 euro neer te tellen.

Dit staat in het collegevoorstel 'Kleinschalige bouwinitiatieven'. Deze bedragen hoeven niet betaald te worden voor een woning, die gebouwd wordt op een kavel, waar al een bouwmogelijkheid is. Maar als je het te bouwen huis op een nieuwe bouwplek realiseert, moet je flink in de buidel tasten. Tot nu toe heeft de gemeente nooit geld gevraagd voor zo'n nieuwe bouwlocatie. De hoogte van het bedrag, dat aan de gemeente moet worden afgerekend, hangt af van de investering die gedaan wordt voor zo'n ruimte-voor-ruimte woning.


Bij kleinschalige bouwinitiatieven mogen slechts maximaal tien woningen per project gebouwd worden. De initiatiefnemers hier van hebben wel het voordeel, dat ze niet verplicht zijn om een minimumpercentage aan sociale woningen te realiseren. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,Het opleggen van een verplichting tot sociale woningbouw zou juist aanzetten tot projectmatige ontwikkeling.''