Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Een ton voor een nieuw bouwrecht

Nieuwkoop – Wie in het kader van de regeling 'kleinschalige particuliere bouwinitiatieven’ een nieuw bouwrecht wil hebben, moet eerst maximaal 100.000 euro aan bouwrechten betalen aan de gemeente. Dit voorstel lanceert het college van burgemeester en wethouders. Inwoners, die gasloze woningen op een nieuwe locatie bouwen, hoeven 'slechts' 75.000 euro neer te tellen.

Dit staat in het collegevoorstel 'Kleinschalige bouwinitiatieven'. In dit voorstel staat onder meer welke tegenprestatie geleverd moet worden om een nieuw bouwrecht te krijgen. Deze tegenprestatie is niet aan de orde voor een woning, die gebouwd wordt op een kavel, waar al een bouwmogelijkheid is. Maar als je het te bouwen huis op een nieuwe bouwplek realiseert, moet je flink in de buidel tasten.

Tot nu toe heeft de gemeente nooit geld gevraagd voor zo'n nieuw bouwrecht. Volgens een gemeentelijk woordvoerder is de regeling gemaakt om tegemoet te komen aan de vraag van particulieren om kleinschalig te mogen bouwen. De hoogte van het bedrag, dat aan de gemeente moet worden afgerekend, varieert. Dat wordt afgeleid van de investering die gedaan wordt voor een woning op basis van de huidige ruimte-voor-ruimte regeling. Het college stelt voor om voor de periode 2018 – 2019 maximaal 50 woningen in te zetten voor kleinschalige initiatieven.


Bij kleinschalige bouwinitiatieven mogen slechts maximaal tien woningen per project gebouwd worden. De
particuliere initiatiefnemers hier van hebben wel het voordeel, dat ze niet verplicht zijn om een minimumpercentage aan sociale woningen te realiseren. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,Het opleggen van een verplichting tot sociale woningbouw zou juist aanzetten tot projectmatige ontwikkeling.''