Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Gemeenteraad gooit gas overboord

Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop kiest definitief voor gasloos bouwen. Dit voorstel van D66-wethouder Annette Pietersen wordt over twee weken door de gemeenteraad als hamerstuk behandeld.

Woningbouwprojecten, die al in een ver gevorderd stadium zijn, hoeven niet te voldoen aan de gasloze eis. Dan gaat het onder meer om de projecten Teylerspark, Damstate en Middenweg. Maar wel wordt het Land van Koppen gasloos, net als de vrijvallende schoollocaties in Ter Aar, de herontwikkeling van Ashramlocatie, Vrouwenakker West, de oude locatie van De Vosseschans en Buitenweg Noord.

Nu is het nog bijzonder, dat een gemeente kiest voor volledig gasloos bouwen. Ook staan huizenkopers nog niet in de rij om een gasloze woning aan te schaffen. Maar dat zal over enkele jaren veranderen, zo verwacht Pietersen. ,,De komende twee jaar zal het besef komen, dat het bouwen van een gasloze woning toekomstbestendiger is. Bouwen van een woning op gas, maakt het moeilijker om dat huis in de toekomst nog te verkopen.''

Het komende jaar moet de gemeenteraad een 'warmteplan' opstellen. Nu nog kan iedere eigenaar van een nieuwe woning een gasaansluiting vragen en dan bestaat de wettelijke verplichting, dat die gasaansluiting ook aangelegd moet worden. Met een warmteplan verdwijnt die verplichting en moeten de huiseigenaren andere alternatieven vinden voor het gas, zoals het gebruik van een warmtepomp.