Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Raadsleden buigen zich over duurzaamheidsplannen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem kan 150.000 euro besteden aan duurzaamheidsmaatregelen. Woensdag 17 januari kregen de raadsleden voorstellen voorgeschoteld van initiatieven waar wél en niet in geïnvesteerd kan worden.

Zo kan het geld besteed worden aan de aanleg van een 'solar path'; een fietspad van enkele tientallen meters, dat zonne-energie opwekt. Ook het gasloos maken van bestaande woningen, de plaatsing van tweezijdige zonnepanelen op agrarisch land en het stimuleren van zonnepanelen op boerendaken staan hoog op de lijst.

De gemeenteambtenaren stellen voor, om nog even te wachten met het instellen van een starterslening, zodat inwoners zonnepanelen kunnen aanschaffen. Lantaarnpalen met oplaadpunten, het verduurzamen van bedrijventerreinen en duurzaam inkopen en aanbesteden staat ook niet hoog op het verlanglijstje. Wat in ieder geval wel sneuvelt, is een idee om een 'groene wand' aan te brengen in de raadszaal. Die groene wand van een paar vierkante meter zou 10.000 euro moeten kosten.


Tijdens de uur durende discussie over de voorstellen, besloten de raadsleden geen besluit te nemen. Ze willen eerst in overleg met 'stakeholders' en inwoners, die zich actief bezig houden met duurzaamheid, voordat besloten wordt in welke duurzaamheidsmaatregelen geïnvesteerd wordt.