Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Column


Suc6

De kiezer heeft gesproken. En blijkt meer van hetzelfde te willen. De politieke partij PRO moest als enige een zetel inleveren, maar blijft nog wel – nipt – de grootste partij, waar het gaat om de uitgebrachte stemmen. Maar PRO heeft nu net zoveel zetels (6) als Samen Voor Kaag en Braassem (SVKB).

Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) zal van de uitslag toch een dubbel gevoel overhouden. Haar partij won een zetel om dus ook op zes zetels uit te komen. Maar haar dochter Kelly Straver komt (voorlopig) niet meer terug in de gemeenteraad. Kelly werd namelijk gepasseerd door Sandra van Emmerik, die de afgelopen jaren volop actief was voor de splinterpartij LKB (wat weer een afsplitsing was van de VVD). Maar LKB stopte en Van Emmerik besloot enkele maanden geleden over te stappen naar SVKB om daar op de kandidatenlijst te komen. En met succes; zij haalde 160 voorkeurstemmen en komt daardoor automatisch in de gemeenteraad. Maar zij verdrong hierdoor wel Kelly Straver. Alleen als SVKB een wethouder mag leveren – en die wethouder blijkt één van de zes SVKB-raadsleden te zijn – zien we Kelly nog als raadslid terug. Het kan verkeren in de politiek..

En verder waren er geen verschillen, waar het ging om het aantal zetels. Het CDA behield haar vier zetels, D66 bleef staan op drie zetels en de VVD week af van het landelijke beeld. Waar elders in het land de VVD won, kon deze partij in Kaag en Braassem nog amper haar huidige twee zetels behouden. Voorlopig komen (nu nog wethouder) Yvonne Peters en Jan van der Geest in de gemeenteraad te zitten. Mocht Peters toch nog weer wethouder worden in het nieuwe college, dan zal Peter van Dijk haar raadszetel innemen. Het ligt in de lijn der verwachting, dat de VVD met deze gezichten de komende vier jaren veel meer van zich zal laten horen.

Nieuwkomer met superstip in de raad is Anja de Rijk van het CDA; zij behaalde maar liefst 330 voorkeurstemmen; vooral van haar dorpsgenoten in Leimuiden. Na fractievoorzitter Karin van der Kaaden is De Rijk dus nu plotseling de belangrijkste persoon binnen het CDA geworden. De jongste fractievoorzitter in Kaag en Braassem, Nick van Egmond (D66) kon zijn partij op drie zetels gehouden. Gezien de hele landelijke polemiek rond deze partij, is dat een hele prestatie. Niet in het minst vanwege het penthouse dat D66-landsleider Alexander Pechtold kreeg, zonder dit officieel te melden. En het eigenhandig om zeep brengen van het referendum door die partij. Dat enkele jaren geleden nog werd binnengehaald als de verwezenlijking van één van de kroonjuwelen van D66.

En dan nog even over de uitslag van het referendum. In Kaag en Braassem stemde een meerderheid voor de uitvoering van de Wiv, oftewel de sleepwet. Landelijk bleken er echter meer tegenstanders te zijn tegen deze mogelijkheid om alle inwoners van Nederland ongestraft te kunnen afluisteren en aftappen. Vooral met dank aan de inwoners van Groningen en Friesland; zij stemden massaal tegen de sleepwet. Ik hoop toch zo, dat er dit keer geen 'Ruttetje' wordt uitgehaald. En dat de Wiv daadwerkelijk wordt aangepast. Zodat gegevens van onschuldige inwoners niet worden uitgewisseld met geheime diensten van andere landen. En je dus als niet-hetero geen gevaar loopt om tijdens je vakantie gearresteerd te worden in landen, waar straffen staan op homoseksualiteit. Of dat je tijdens een trip naar Turkije in de problemen komt, omdat je jezelf in email- of appcontact met je vrienden kritisch hebt uitgelaten over de Turkse premier en aankomend kalief Erdogan.