Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Gedenknaald in ere hersteld


[WOUBRUGGE] De uit 1913 daterende gedenknaald, het monument langs de N207 bij het kruispunt van de N207 en de Kruisweg in Woubrugge, is gerestaureerd. Dit monument staat er ter herinnering aan het verdwenen dorp Jacobswoude. De restauratie kon plaatsvinden dankzij financiële bijdragen van de provincie en de gemeente Kaag en Braassem. Wethouder Yvonne Peters, gedeputeerde Floor Vermeulen en Ed Molenaar van de historische vereniging deden de heropeningshandeling. Dit gebeurde onder toeziend oog van de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen Esselyckerwoude en de Kinderkring.

Ooit was Jacobswoude, vernoemd naar de oprichter van het dorp Jacob van Woude, een florerende gemeenschap. Het veenweidegebied werd ontgonnen, zodat voedsel op verbouwd kon worden en vee er kon grazen. Maar door de aangelegde kanalen en sloten droogde de veengrond uit en werd het turf. Dat turf werd gebruikt als brandstof; een mooie manier om geld te verdienen of het eigen huis op te warmen. Door al dat ontginnen zakte de bodem echter dramatisch, waardoor de grond rond 1500 zo drassig werd, dat je niet meer in Jacobswoude kon wonen. In de tweede helft van die 16de eeuw vond een complete dorpsverhuizing plaats richting Woudwetering (het huidige Woubrugge). Ook de kerk van Jacobswoude werd, als allerlaatste gebouw, gesloopt; deze stenen werden de fundering van een nieuwe kerk in Woudwetering.

De gedenknaald verwijst naar 1747, het jaar waarin de kerktoren als laatste restant van Jacobswoude werd afgebroken. Wethouder Peters wees naar het stenen bankje, dat uitkijkt op de gedenknaald: ,,Hierin is een grafsteen uit 1630 verwerkt. Deze is afkomstig uit de Jacobskerk.'' De gedenknaald is echter ook een herinnering aan de bevrijding van Nederland uit de klauwen van de Franse keizer Napoleon.

De historische vereniging kwam met het idee voor het behoud van de gedenknaald. Omdat de Provincie Zuid-Holland twee busbanen aanlegt op de N207, zodat die bussen wél goed kunnen doorrijden, was er nog wat geld over om dit monument te herstellen. Ook is de gemeente nu eigenaar geworden en moet dus zorgen voor een goed onderhoud. Molenaar was blij: ,,Het is fantastisch, dat er twee monumenten zijn (de gedenknaald en het bankje, JD), die de herinnering aan een stukje plaatselijke historie levend houden!''

Voor wie de geschiedenis van het voormalige dorp Jacobswoude wil weten, is een leuk filmpje te zien op het YouTubekanaal van Joep Derksen: https://www.youtube.com/watch?v=4_iZB58y6uk.