Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Geen aanlijnplicht in het buitengebied


[KAAG EN BRAASSEM] Er komt toch geen algemene aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom. Tenminste, niet vóór de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Het college van burgemeester en wethouders moet eerst in gesprek met boer Van der Salm en hondenbezitters, om te kijken naar een andere oplossing. Zoals het plaatsen van een hek – en wat dat de gemeente kan gaan kosten.

Dat gesprek moet binnen enkele weken plaatsvinden. Naar aanleiding van de uitkomst er van, kunnen de raadsleden alsnog besluiten om de algemene aanlijnplicht voor honden in de algemene plaatselijke verordening (apv) op te nemen. Als het aan de VVD en LKB had gelegen, was die aanlijnplicht al direct ingevoerd. Alwin Koek (VVD): ,,Als er geen welwillendheid is van beide kanten, is de mogelijkheid er wel.'' Maar de overige partijen wezen er op, dat zo'n aanlijnplicht helemaal niet handhaafbaar is. Tenzij je een boa 24 uur per dag op wacht zou laten staan om achter loslopende honden aan te rennen. Raadlid Fred Zoetendaal (SVKB): ,,Aanpassing van de apv is niet de oplossing. Er kan niet gehandhaafd worden. We moeten onze honden kunnen laten loslopen in het buitengebied.'' Met uitzondering van de twee partijen, die gezamenlijk twee zetels hebben in de raad, waren alle andere fracties het hier mee eens. Burgemeester Marina van der Velde stelde vervolgens: ,,Praten is beter dan dwang en we gaan het proberen om er een succes van te maken.''