Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Gratis geld voor politieke partijen


[KAAG EN BRAASSEM] In de allerlaatste besluitvormende raadsvergadering voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen moesten de politici besluiten over hun nieuwe budgetten voor de periode tot 2022.

Door Joep Derksen

Tot nu toe ontvingen alle politieke partijen geld, zodat hun fracties 'ondersteund' konden worden. Daarnaast kregen inwonerraadsleden een vergoeding voor iedere keer, dat ze deelnamen aan een politieke vergadering. Bovendien kregen alle raadsleden budget om een iPad aan te schaffen. Het gemeentebestuur wilde al die verschillende vergoedingen bij elkaar zetten, om daar één gezamenlijke vergoeding voor de politieke partijen van te maken. Iedere politieke partij krijgt dan 2.000 euro per jaar voor fractieondersteuning en dan maakt het niet uit of zo'n partij met één zetel of met acht zetels vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Ook maakt de gemeente 15.500 euro vrij 'voor ondersteuning van digitaal werken bij de start van de nieuwe raadsperiode.''

Met het voorstel kunnen raadsleden voortaan zelf bepalen, of ze van het geld een iPad of bijvoorbeeld een laptop willen aanschaffen voor het raadswerk. Ieder raadslid krijgt namelijk het lieve sommetje van 500 euro, om een apparaat aan te schaffen, 'voor ondersteuning van digitaal werken'. Per fractie mogen ook twee inwonerraadsleden (die dus niet in de gemeenteraad zitten) aanspraak maken op die 500 euro. De gemeente geeft het geld (in totaal dus 15.500 euro) weg en de fracties hoeven hier geen verantwoording meer voor af te leggen. Ze kunnen zelf het geld uitgeven, zoals ze zelf denken dat het goed is.

De gemeenteraadsleden gingen akkoord met dit voorstel. Al klaagde fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) nog wel: ,,,,We hebben moeite met het aframen van (het geld voor, JD) onze bijscholing. Dat is een beetje zonde.'' Maar fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) had hiervoor een oplossing: ,,We moeten bij de perspectiefnota kijken of de scholingsgelden voor de raad afdoende zijn.'' Later kunnen de nieuwe raadsleden dus alsnog bepalen of de gemeente meer geld moet uitgeven voor het bijscholen van diezelfde raadsleden.'' Alle politici stemden voor dit plan.