Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Noodgreep tegen supermarkten


Ter Aar – Met een ultieme noodgreep heeft de gemeenteraad ingegrepen in de komst van twee supermarkten achter de Intratuin. Tijdens een geheime raadsbijeenkomst is besloten, dat op die locatie één jaar lang niet gebouwd mag worden voor de komst van de supermarkten. Dat geeft de politiek voldoende tijd om het bestemmingsplan te wijzigen. Waardoor die supermarkten helemaal niet op die plek in Ter Aar kunnen verschijnen.

Het initiatief voor deze noodgreep kwam van de partijen CDA, Natuurlijk Nieuwkoop, VVD, SGP-ChristenUnie en de Fractie Mur. Het komende jaar wordt een bestemmingsplan voorbereid voor de percelen Kerkweg 28, 28B en 28C in Ter Aar. Tot 14 maart 2019 worden alle uitvoeringsplannen voor dat gebied bevroren. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning om er te mogen bouwen, wordt dus niet in behandeling genomen. Ook mogen de huidige kassen niet gesloopt worden. Mocht Intratuin-eigenaar Leen Kroon alsnog besluiten, dat hij op dat terrein zijn bedrijf wil uitbreiden, dan mag dat wel. Zolang het maar geen supermarktactiviteiten zijn.

De partijen die zich tot het allerlaatste verzetten en ook tegen het voorstel stemden waren SBN en D66. Maar de overige vier partijen vormen de meerderheid en dus werd dit besluit aangenomen door de gemeenteraad. Wethouder Guus Elkhuizen (SBN) laat weten, waarom zijn partij tegen dit besluit stemde: ,,We waren niet gevraagd bij de voorbereiding van dit voorstel. Onze motie, om geld te investeren voor de ondernemers op het Lindenplein en een onderzoek te laten uitvoeren naar de mogelijke verkeersbelasting voor de omgeving, werd van tafel geveegd.''

De andere partijen zetten door met hun voorbereidingsbesluit. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor de inwoners van Nieuwkoop, zo verwacht de wethouder. ,,Wat is de haalbaarheid van dit besluit? Is de komst van die supermarkten überhaupt tegen te gaan? Dit kan de gemeenschap miljoenen euro's kosten, de claims gaan komen. De jurist van de gemeente heeft dat bevestigd.'' Hoe vindt Elkhuizen het, dat mede-coalitiepartij VVD zich heeft gekeerd tegen SBN en D66? ,,Dit heeft met de verkiezingen te maken. Ik denk dat er nu al allianties gesloten worden buiten SBN en D66 om.''