Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Tijd van duurzaamheid


Duurzaamheid en kostenbesparing

Joep Derksen interviewde inwoners van Kaag en Braassem, die zich op de een of andere manier inzetten om hun omgeving een stukje duurzamer te maken. En zo dus meewerken aan een betere wereld. Deze week: deel 12: de conclusies.

[KAAG EN BRAASSEM] De afgelopen maanden hebt u als lezer kunnen zien, wat er in Kaag en Braassem allemaal voor activiteiten zijn, op het gebied van duurzaamheidsverbeteringen. Soms kost het (veel) geld, om bijvoorbeeld windmolens te plaatsen of een warmtepomp te laten installeren. Maar vaak kunnen al met heel eenvoudige middelen energiebesparende maatregelen genomen worden.

Één van de tips, die al enkele tientallen euro's per jaar oplevert, is het plaatsen van aluminiumfolie achter de verwarmingen die tegen de buitenmuur staan. Dit zilverpapier, wat je bijvoorbeeld ook gebruikt bij het warm houden van eten, plaats je achter de verwarming. Zo wordt de warmte van de verwarming tegengehouden en komt die warmte in de kamer terecht. En wordt dus niet je buitenmuur verwarmd, wat natuurlijk zinloos is.

Niet iedereen heeft geld genoeg, om meteen maar tien of twintig zonnepanelen te plaatsen op het dak. Maar je kunt natuurlijk al wel beginnen met één of twee zonnepanelen, om dit aantal later wat uit te breiden. Of doe als Karin Turk en Danny Zwetsloot, twee buren die de handen ineen geslagen hebben en samen zonnepanelen hebben aangeschaft. Dat scheelt in de kosten. Wie al zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, kent het gevoel. Op elk moment van iedere dag verdient je huis geld, door energie op te wekken. Tegelijkertijd word jouw elektriciteitsrekening lager. Zo is duurzaamheid niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jouw portemonnee.

Het kan natuurlijk ook grootschaliger, zoals Woondiensten Aarwoude doet. Zij investeren de komende jaren 20 miljoen euro in het energiezuiniger maken van de woningen met het slechtste energielabel. Of basisschool Ter Does, die 170 zonnepanelen op het dak legt, om zo een energieneutrale school te worden. Woningbouwcorporatie MeerWonen maakt de komende drie jaar ruim 500 woningen energiezuiniger. Zulke aantallen zijn voor ons, gewone inwoners, natuurlijk niet haalbaar.

Maar ook op kleinere schaal kunnen we maatregelen nemen. Energiecoach Ruud van der Meer tipt hierover: ,,Je kunt 90% op de elektrische energie van je verlichting besparen. Ledlampen gebruiken slechts 10% van een ouderwetse gloeilamp. Spaarlampen zijn leuk, maar het duurt minuten voordat ze echt licht geven. De ouderwetse spotjes verbruiken 50 watt. Met een led-spot heb je voor slechts 5 watt een vergelijkbare lichtsterkte.'' En dan heeft Peter Aarden als eerste particuliere in Nederland een warmtepomp aangesloten op het open water van de Zwet. Hij moet veel energie opwekken, om gasloos te wonen. Maar dankzij de zonnepanelen op zijn dak, gaat die extra energie nagenoeg niet ten koste van zijn portemonnee. En wie een huurhuis heeft, zou er voor kunnen kiezen om mee te doen aan een organisatie als 'KBenergie', waar je kunt investeren in panelen, die op het dak van het gemeentehuis komen te liggen.

En dan is er Philine Krosse, die samen met anderen probeert om het hele dorp Rijnsaterwoude van het gas af te halen. Zij moeten hierbij strijden tegen het ouderwetse 'gasdenken' van sommige inwoners en ook de gemeente wil niet wachten met het aanleggen van rioleringen, totdat een warmwaterpijpleidingennetwerk van de Braassem naar Rijnsaterwoude gelegd wordt.

Maar moeten we nu met ons allen wel massaal van het gas af? En gaan voor allerlei vervangende initiatieven. Het eerlijkste antwoord hierop is: nee. Natuurlijk gaat alle lof uit, naar die inwoners, die allerlei nieuwe initiatieven omarmen. Maar we weten nog niet, of deze daadwerkelijk en op de lange termijn zullen werken. Niet alleen moet het technisch goed zijn, maar het moet ook betaalbaar blijven. Ik heb vorig jaar een nieuwe cv-ketel aangeschaft. Tegen de tijd, dat die het opgeeft, is het 2033; ik hoop, dat dan duidelijk is, wat het beste – en goedkoopste – alternatief is om gasloos je woning te verwarmen. En waar het gaat om kostenbesparing; juist door al je restafval zo goed mogelijk te scheiden, ben je in ieder geval minder geld kwijt aan de gemeentelijke belastingen voor het ophalen van dat restafval.