Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Zorgen over sluipverkeer


Oud Ade / Rijpwetering – De afsluiting van de N445 zorgt voor een enorme toevloed aan sluipverkeer door Oud Ade en Rijpwetering. De bewoners maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van de jeugdige verkeersgebruikers en ergeren zich er aan, dat de automobilisten vaak de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur aan hun laars lappen.

Een van die inwoners is Arno van Rooijen uit Oud Ade. Hij woont aan de Leidseweg en ziet daar dagelijks veel schoolgaande jeugd vanuit Roelofarendsveen naar Leiden rijden. Deze kinderen moeten onderweg meerdere malen kruispunten oversteken. Met het toegenomen sluipverkeer wordt ook de veiligheid van deze jeugd bedreigd. Zeker nu de afsluiting tot juni zal duren – en dus ook het sluipverkeer al die tijd door de anders zo rustige dorpskernen raast.

,,Het is geen veilige situatie'', aldus Van Rooijen. ,,De toename van het verkeer is echt enorm. En er wordt zeker te hard gereden, want het verkeer zoeft als een malle voorbij, terwijl daar niet op gecontroleerd wordt. Het is hier een 30 kilometer zone, maar ze zitten er al gauw over de 50 kilometer heen.''

Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,Waar gewerkt wordt, is er altijd een vorm van overlast. Extra verkeer door de kernen is dan een logisch gevolg, ondanks de omleidingsborden die het verkeer over de A4 leiden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid op deze wegen.'' Donderdag 8 maart wordt een kentekenonderzoek gedaan, zodat ingeschat kan worden, welk deel van het verkeer ook doorgaand verkeer is. De politie gaat met name rond de school de verkeersveiligheid controleren. Als dan nodig blijkt, dat er extra maatregelen nodig zijn, gaat de gemeente deze dan ook uitvoeren.
.
Van Rooijen vindt echter, dat er nu al wat gedaan moet worden. Bijvoorbeeld, waar het gaat om het verkeer dat vanaf de A4 komt. ,,Als je nu richting Leiderdorp of de Merenwijk in Leiden rijdt, is er niet op de A4 aangegeven, dat de N445 is afgesloten. Je moet daar een adviesroute plaatsen, dat het verkeer beter een afslag later kan nemen en via Leiden rijden. Dat zou voor het verkeer in ons dorp al een stuk schelen.''