Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2018

Column


Afscheid

Afscheid nemen is een beetje als sterven (Partir c'est mourir un peu). De oude raad is dood, leve de nieuwe raad! Vorige week vonden er in het gemeentehuis twee raadsvergaderingen plaats. Tijdens de eerste raadsvergadering op woensdag 28 maart werd de oude raad uitgeluid en afscheid genomen van negen raadsleden, die niet herkozen waren. Een dag later deed de nieuwe gemeenteraad haar intrede en bleek dat Kaag en Braassem een zeer vooruitstrevende gemeente is.

Na vier, acht, twaalf of nog meer jaren vele honderden politieke dossiers doorgeworsteld te hebben, is het voor menig raadslid mooi geweest. Zij stellen zich niet meer herkiesbaar of laten zich bewust op een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst zetten. Voor hen is de afscheidsraad dan ook een feestje. Een politicus in Den Haag zei ooit eens: ,,Als je minister wordt zijn er twee leuke dagen: de eerste dag en de laatste dag.'' En wellicht geldt dit ook voor raadsleden.

De meeste van die mannen en vrouwen doen het raadswerk er bij, naast hun reguliere baan. En als je het met enige passie doet, bezoek je niet alleen de vele commissie- en raadsvergaderingen, maar laat je jezelf ook horen tijdens de tweewekelijkse fractievergaderingen. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden emailberichten en appjes die politici naar elkaar sturen. Je zou je kunnen voorstellen, dat er leukere activiteiten te doen zijn in je vrije tijd. Maar een raadslidmaatschap zorgt er ook voor, dat je mee kunt beslissen over allerlei zaken, die de toekomst van Kaag en Braassem bepalen.

Zo moet deze gemeenteraad belangrijke besluiten nemen over waar en hoeveel windmolens er komen in het buitengebied. En of er zonnevelden geplaatst worden; zo ja: waar dan? Er komen nieuwe 'ikc's' bij: megascholen, waar kinderen en hun ouders terecht kunnen voor allerlei vormen van onderwijs en zorg. Om nog maar te zwijgen over de 'Omgevingswet', die allerlei andere wetten moet vervangen. De nieuwe raadsleden mogen hun borst nat maken, wat dat betreft.

Over die nieuwe raad geschreven, Kaag en Braassem behoort tot de slechts vijf gemeenten van Nederland, waar een meerderheid van de raad bestaat uit vrouwen. Op dit moment vertegenwoordigen elf dames en tien heren u, waarde columnlezer. En dat is toch een mooi en gedenkwaardig feit. Het is echter de vraag, of deze verhouding zo blijft. De politici gaan namelijk nog nieuwe wethouders kiezen. En als Yvonne Peters (VVD) deze functie weer mag bekleden, wordt zij vervangen door Peter van Dijk.

Maar, deo volente, zullen we dit allemaal gaan meemaken. U, nieuw gekozen raadsleden wens ik u veel wijsheid, onafhankelijkheid en betrokkenheid met de inwoners toe. En hopelijk kunnen we over vier jaar met recht zeggen: ,,Kaag en Braassem is een mooiere gemeente geworden!''