Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 april 2018

Column


Bootje

Het worden spannende weken voor de politici, waarde columnlezer. Voor de buitenwacht lijkt alles nog pais en vree, maar achter de schermen wordt de spanning steeds groter. De politieke partij PRO heeft zes zetels en het meeste aantal stemmen gehaald en neemt dus het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Officieel heet dat nu nog: 'verkennende gesprekken'. Eigenlijk heeft PRO samen met Samen Voor Kaag en Braassem (SVKB; ook zes zetels) al genoeg om een meerderheidscoalitie te vormen. Maar het lijkt juist SVKB te zijn, die moet oppassen om buiten het bestuurdersbootje te vallen.

En daar zijn meerdere redenen voor. In 2014 mocht SVKB nog een wethouder leveren; Harry van Schooten. Maar hij gaf twee jaar later, vanwege gezondheidsproblemen, zijn positie op. Vervolgens gingen de politieke partijen met elkaar onderhandelen en mocht plotseling D66 een nieuwe wethouder leveren. Dat zette kwaad bloed bij SVKB en leidde er uiteindelijk toe, dat deze partij zich niet meer gebonden achtte aan het raadsbrede akkoord, dat ook SVKB had ondertekend. In feite ging SVKB als enige partij oppositie voeren. En dat konden veel politici van andere partijen juist niet waarderen.

Daarnaast is SVKB als enige partij tegenstander van zo'n nieuw raadsbreed akkoord. Onderwerpen, die daarin staan, worden beschouwd als onomstreden. En dus moeten de partijen zich daar vier jaar lang aan houden. En daar wil SVKB zich dus niet aan binden. Vooralsnog, tenminste, want dat standpunt kan natuurlijk nog veranderen tijdens de onderhandelingen met de andere partijen.

En dan zijn er nog de verschillende wethouders, die op de schop zitten. Herman Haarman (D66) heeft de eer aan zichzelf gehouden en helpt mee met de zoektocht naar zijn opvolger. Maar houdt tegelijkertijd ook de optie open, dat hij alsnog wethouder wordt, als er geen geschikte lokale kandidaat gevonden kan worden. Henk Hoek (CDA) wil ook nog wel verder en de kans, dat hij weer terugkeert in het college is groot. Hetzelfde geldt voor wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO), die ondanks zijn lange staat van dienst in wethoudersleeftijd nog altijd tot de jonkies behoort. Over Yvonne Peters (VVD) zijn veel mensen tevreden, maar zij maakt deel uit van een partij, die slechts twee zetels heeft kunnen bemachtigen. En dus de kleinste fractie in de gemeenteraad is.

Toch wil dat niet zeggen, dat Peters kan fluiten naar een nieuw wethouderschap. Verkenner Schoonderwoerd (inderdaad; de wethouder) heeft nadrukkelijk laten weten, dat alle partijen evenveel kans hebben op inspraak en invloed. En dus kan de enige partij, die een zetel heeft gewonnen (SVKB), nog altijd buiten het collegebestuur vallen. En dan gaat de droom van Petra van der Wereld om wethouder te worden, de eerstkomende vier jaar niet door.