Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2018

Onrust over presentiebedragen


[KAAG EN BRAASSEM] De politieke partijen krijgen voortaan een vast budget, dat ze mogen verdelen onder haar raadsleden en inwonerraadsleden. En dat kan er toe leiden, dat minder inwoners een vergoeding krijgen, op het moment dat ze voor een partij meepraten in een commissievergadering.

Fractievoorzitter Nick van Egmond vindt dit een kwalijke zaak. ,,Raadsleden krijgen een vast bedrag, maar inwonerraadsleden ontvangen een presentiebedrag, van ongeveer tachtig euro per vergadering. Fracties krijgen een vast bedrag voor deze vergoedingen. Als fractie ben je zelf verantwoordelijk voor de betaling van je burgerleden.'' Hij beaamt, dat dit er toe kan leiden, dat aan het eind van de vier jaar er geen geld meer is voor inwonerraadsleden om die vergoeding te krijgen. Maar zijn partij is de enige, die hier problemen mee heeft.

SVKB-fractievoorzitter Petra van der Wereld vindt: ,,Voortaan is het fractiebudget de eigen verantwoordelijkheid van de fractie. Het budget is voldoende voor twee inwonerraadsleden, die per vergadering kunnen aansluiten. Dit systeem geeft je als fractie bovendien veel meer ruimte om het geld op een andere manier in te gaan zetten.'' Inwonerraadslid Sam Vijlbrief (D66) verzuchtte: ,,In dit geval is de democratie de dictatuur van de meerderheid.''