Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2018

Van Straalen mag uitbreiden


[KAAG EN BRAASSEM] Deze maand moet de nieuwe gemeenteraad een besluit nemen over het bestemmingsplan 'Buitengebied Oost'. Maar liefst 88 inwoners en bedrijven hebben hier hun mening over gegeven. Een aantal mensen krijgen hun zin, maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Wethouder Herman Haarman (D66) is blij, dat het vaststellen van zo'n nieuw bestemmingsplan voor een dergelijk groot gebied geen drie jaar gaat duren. Wie ook blij is, is boer van Straalen. Andere agrariërs mogen in feite hun bedrijfsactiviteiten in het buitengebied niet meer uitbreiden, omdat dit zorgt voor teveel ammoniakuitstoot voor het nabijgelegen 'Natura 2000' gebied. Maar Van Straalen mag de geplande extra bebouwing toch realiseren. Dit komt volgens de wethouder, omdat de gemeente al een vergunning had verleend voor die extra stal. Zorgt de extra ammoniakuitstoot van Van Straalen voor beperkingen voor andere agrariërs? Haarman: ,,De wet is in het najaar vastgelegd. Alles wat er daarvoor speelt, valt onder een ander regime. Extra vee leidt normaal gesproken tot extra uitstoot, maar hoeft niet. Met luchtwassers kun je aantonen dat het niet tot extra uitstoot leidt. Ook dan kun je voor toekomstige uitbreiding gaan.''