Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2018

Column


Dilemma

Vier jaren lang was het adagium van het college, om initiatieven van inwoners met een welwillend uitgangspunt te beoordelen. Het leidde tot een wildgroei aan vakantiehuisjes en nieuwbouwwoningen door de hele gemeente. Veel inwoners maakten gebruik van deze kans en zij hebben flink wat geld kunnen verdienen, dankzij de lankmoedige houding van de gemeente.

Maar die gouden tijden zijn nu voorbij. Wethouder Yvonne Peters (VVD) kondigde het nieuws enkele weken geleden aan. Een mooi nieuwbouwproject in Rijpwetering, waar elf woningen gepland waren (met 30% huizen van een sociale prijs), kan niet doorgaan. Ieder huis, dat nu gebouwd wordt, wordt namelijk afgetrokken van een totaal aantal toegestane woningen, dat Kaag en Braassem, Alphen en Nieuwkoop de komende jaren nog mogen bouwen. En dat zijn slechts 1.000 huizen.

Waarde columnlezer, u zult begrijpen dat hier de komende maanden achter de bestuurlijke muren flink over gebakkeleid zal worden. Grote buur Alphen aan den Rijn zal ongetwijfeld het leeuwendeel van die te bouwen woningen willen opeisen. Want nieuwe woningen erbij, betekent extra geld voor de gemeente waar die huizen komen te staan. Niet alleen waar het gaat om de inkomsten voor leges en OZB-belastingen. Ook krijgen gemeenten met extra inwoners meer geld van de rijksoverheid.

Onze bestuurders moeten dus oppassen, dat ze niet aan het kortste eind trekken in de onderhandelingen. Maar aan de andere kant; waarom zouden er nog 1.000 woningen bijgebouwd moeten worden? Ja, nu loopt Jan en alleman te schreeuwen om huizen, maar de bevolkingsstatistieken liegen niet. In de periode tussen 2025 en 2030 is er een grote terugval in een bepaald deel van onze populatie: de babyboomers. Met hun verscheiden komen er duizenden leegstaande woningen op de markt. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn, om te bedenken, wat dat extra aanbod gaat doen met de huizenprijzen.

In plaats van het alleen maar achter de 'meer, meer, meer woningen' wens aan te lopen, zou dit college van burgemeester en wethouders, samen met de gemeenteraadsleden, er goed aan doen, om een middellange termijnvisie te ontwikkelen. Want voordat we het weten, zitten we met ons allen weer in een volgende huizencrisis, waarbij overenthousiaste woningeigenaren weer tot over hun oren in de schulden zitten. Hypotheken niet kunnen afbetalen en met een restschuld overblijven, als ze hun woning moeten verkopen. Natuurlijk kan de gemeente geen invloed uitoefenen op de grillen van de woningmarkt, maar misschien moeten we dit keer maar eens zeggen: ,,Onze inwoners hoeven niet mee te doen aan deze ratrace van almaar meer woningen. We beschermen hen tegen toekomstige schuldproblemen. Alphen en Nieuwkoop; veel plezier met die 1.000 huizen.''