Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2018

Handtekeningenactie tegen kastanjekap


[HOOGMADE] Het nieuws, dat de gemeente alle majestueuze kastanjes aan het kastanjelaantje wil kappen, brengt de inwoners van Hoogmade in alle staten. Volgens het gemeentebestuur heeft onderzoek uitgewezen, dat de kastanjes ziek zijn en daarom weg moeten. Maar aan die redenatie wordt getwijfeld, zeker nu de kastanjes vol in bloei blijken te staan. ,,Zieke bomen bloeien niet!'', zo stelt Paul Graafland.

Dagelijks komen tientallen inwoners naar het kastanjelaantje, om daar te wandelen, met de scootmobiel te rijden of hun hondje uit te laten. De bomen zelf staan volop in bloei en er is dan ook groot onbegrip in het dorp, dat deze kastanjes aan het eind van dit jaar gekapt worden. Dat hier bomen voor in de plaats komen, die beter tegen een hogere waterstand zouden kunnen, doet er voor velen niet toe. ,,Boompje groot, omwonenden dood'', geeft Mieke Zwaveling aan.

De kastanjebomen zijn al ruim vijftig jaar oud. De wens van de gemeente om deze bomen te verwijderen is extra zuur, omdat de inwoners van Hoogmade onlangs een brief thuis kregen met de vraag hoe het dorp mooier gemaakt kan worden. ,,In ieder geval niet, door al die bomen te kappen!'' roept Graafland verbolgen. En daarom wordt er een handtekeningenactie opgezet, om het gemeentebestuur op te roepen om de kastanjebomen niet te kappen.

,,Deze bomen gaan echt niet volgend jaar dood'', pleit Graafland. ,,Bekijk de toestand van de bomen nu en laat ze vijf jaar staan. Dan kun je in 2023 kijken, of de bomen achteruit zijn gegaan en hoe veel ze achteruit zijn gegaan.'' Gevaar voor passanten is er volgens hem niet. ,,In die veertig jaar dat ik hier woon, heb ik nog nooit een tak zien vallen!'' De handtekeningenactie hoeft echter niet door te gaan. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten, dat de kastanjebomen mogen blijven staan. Alleen als een exemplaar heel ziek wordt, zal deze worden verwijderd.