Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2018

Motie tegen niet bestaand plan


[KAAG EN BRAASSEM] Een meerderheid van de gemeenteraad nam maandag 23 april een motie aan tegen de plannen over een verbindingsweg tussen de Maximabrug in Alphen aan den Rijn naar de N446 in Woubrugge. Het was opmerkelijk, dat deze motie werd aangenomen, want officieel bestaat dit plan nog niet eens. Alleen de Alphense wethouder Van As (Nieuw Elan) heeft dit idee ooit eens geopperd.

[Joep Derksen]

De idee van Van As voor zo'n verbindingsweg door de polder kwam in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. In januari deed Ben Beukenholdt, namens de dorpsraden van Woubrugge en Hoogmade al een oproep aan de raadsleden om krachtig stelling te nemen tegen de komst van die weg. Toen wilden de politieke partijen hier nog niet aan. Maar nu Nieuw Elan de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen heeft gewonnen en de grootste partij wordt, bekruipt enkele partijen de vrees, dat er de komende vier jaar flink gelobbyd kan worden voor de komst van die weg.

Gemeenteraadslid Thijs Mooren (CDA) stelde dan ook: ,,We vinden dat nu het moment is om stelling te nemen.'' Wethouder Herman Haarman (D66) haastte zich te zeggen, dat er nog geen coalitie gevormd is in Alphen en er dus ook geen collegeprogramma is. Bovendien zou beoogd coalitiepartner GroenLinks niet happig zijn op de aanleg van zo'n weg. ,,De motie lijkt mij wat voorbarig, om op alle partijpolitieke standpunten te gaan reageren.''

Nick van Egmond (D66) liet weten, dat zijn partij de motie van het CDA mede ondertekende. En deze motie om ,,geen medewerking te verlenen aan de aanleg van de weg'' krijgt ook de goedkeuring van SVKB. Raaslid Ger van Emmerik (SVKB): ,,De wethouder gaf aan: we kunnen beter wachten tot de politieke keuze is bepaald. Maar we kunnen niet vroeg genoeg aangeven, dat wij daar tegen zijn.''

Fractievoorzitter Ruud van der Star (PRO) probeerde nog de politici van die drie partijen op andere gedachten te brengen. Hij vond het ondersteunen van die motie 'prematuur' en uitte vervolgens waarschuwende woorden richting CDA, D66 en SVKB. ,,Ik hoop niet dat we de komende jaren op iedere uitspraak van een bestuurder allerlei moties gaan indienen. Want dan krijgen we het nog heel erg druk met andere uitspraken.'' VVD-raadslid Jan van der Geest sprak over het indienen van de motie: ,,Dit is Donald Trumpachtig gedrag. We horen iets en we schieten gelijk.'' Dit soort krachttermen joeg CDA, D66 en SVKB echter geen angst aan. Zij stemden in met de motie. Het college van burgemeester en wethouders moet nu het bestuur van Alphen aan den Rijn informeren over de weerzin van Kaag en Braassem tegen de mogelijke komst van een verbindingsweg tussen de Maximabrug en de N446 in Woubrugge.