Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2018

Overleg over hoge rente saneringskrediet


OEGSTGEEST – De hoge rente, die de gemeente in rekening brengt bij saneringskredieten, blijft op de politieke agenda staan. Saneringskredieten worden voornamelijk aangevraagd door mensen, die toch al een heel laag inkomen hebben. Vorig jaar kwam Oegstgeest in opspraak, toen bleek dat deze gemeente hier maar liefst 12,6% rente voor vraagt. Terwijl een gemeente als Den Haag 'slechts' 2% in rekening brengt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hier op laten weten: ,,Voor de schuldenaar heeft dit hoge percentage geen consequenties. Bij het bepalen van de maandelijkse afloscapaciteit wordt rekening gehouden met de verschuldigde rente. Dit betekent dat de schuldenaar nooit meer betaalt dan op grond van de afloscapaciteit mogelijk is. Het restant van de schuld wordt kwijtgescholden. Dus als de rente hoog is, wordt er meer van de totale schuld kwijtgescholden.'' De gemeenteraad wilde hierover een 'woordvoerdersoverleg' hebben. Donderdag 19 april stelde burgemeester Emile Jaensch voor, om dit onderwerp van de aandachtspuntenlijst te halen. Maar daar ging gemeenteraadslid Elfred Bus (D66) voor liggen. Eerst moet dat woordvoerdersoverleg plaatsvinden, zo drong hij aan. Bus kreeg zijn zin.