Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2018

Zero tolerance en vuurwerkvrije zones


Nieuwkoop – De politieke partijen SBN, CDA en Natuurlijk Nieuwkoop gaan samen één college vormen. Dinsdag 24 april presenteerden deze partijen hun coalitieprogramma en de drie kandidaat-wethouders.

Het zal voor niemand een verrassing zijn, dat de SBN-wethouder weer Guus Elkhuizen is. Voor het CDA komt Antoinette Ingwersen in het college en namens Natuurlijk Nieuwkoop wordt Bernadette Wolters op donderdag 26 april benoemd tot wethouder. In het coalitieprogramma met de titel 'Verbinden, Vertrouwen, Vooruitgaan' staan niet veel concrete acties. Wel heeft dit college de ambities om veel te overleggen met en luisteren naar de inwoners en de 'maatschappelijke partijen'.

Ingwersen moet oplossingen vinden voor hete hangijzers als de ontwikkeling van de winkelcentra het Reghthuysplein en Kennedyplein. Maar ook moet zij een uitweg zien te vinden voor de mogelijke komst van twee supermarkten achter de Intratuin in Ter Aar. Een van de onderwerpen, waar ook veel stof over gaat opwaaien en wat de verantwoordelijkheid is van Wolters, is de komst van mensen met psychiatrische problematieken. Tot nu toe werden zij opgevangen in Leiden, maar de komende jaren moeten voor hen ook (sociale) woningen in Nieuwkoop gereserveerd worden.

Voorafgaand aan de verkiezingen zeiden alle partijen nog stoer, dat ze geen windmolens willen hebben in Nieuwkoop. Zo ver wil Ingerwersen niet gaan. Volgens haar moet ook gekeken worden naar andere alternatieven om energie op te wekken én te besparen. Binnenkort gaat het college twee dagen 'de hei op'. Dan moeten oplossingen bedacht worden over de manier waarop de afvalscheiding in Nieuwkoop stijgt van 59% naar 75%. En of inwoners met meer restafval ook meer geld moeten gaan betalen.

Tegen drugsgebruik gaat het gemeentebestuur een zero tolerance beleid voeren. Mogelijk worden ook mystery guests ingezet om te controleren of horeca en sportaccommodaties alcohol schenken aan jongeren onder de 18. Bovendien komen er vuurwerkvrije zones.