Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juni 2018

Column


Nieuw

Sinds maandag 4 juni hebben we een nieuw gemeentebestuur. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden de oud-wethouders Herman Haarman en Henk Hoek bedankt voor hun werk en inzet van de afgelopen vier jaren. Floris Schoonderwoerd (PRO) en Yvonne Peters (VVD) kunnen hun wethouderswerkzaamheden voortzetten en zij worden geflankeerd door twee nieuwe gemeentebestuurders. Dat zijn Petra van der Wereld (PRO) en Inge van der Meer (D66).

Het eerste, dat opvalt, is natuurlijk het feit, dat dit nieuwe college slechts één man heeft; de burgemeester is immers ook een vrouw. Het is een goede zaak, waar het gaat om de emancipatie, maar legt ook een druk op de deelnemers van dit college. Immers; zij zullen goed willen presteren om te bewijzen, dat dit college van burgemeester en wethouders nog beter is dan de vorige colleges.

Wie zijn deze wethouders, in een notendop, waarde columnlezer? Floris Schoonderwoerd is de meest ervaren van het stel; hij begint aan zijn derde ambtstermijn als wethouder. De afgelopen vier jaren had hij zeker niet de gemakkelijkste politieke onderwerpen, waar hij verantwoordelijk voor was. Maar Schoonderwoerd en zijn partij werden toch beloond met het meeste aantal ontvangen stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Yvonne Peters verving vier jaar geleden al Ton van Velzen als wethouder voor de VVD. En ondanks het feit, dat haar partij de allerkleinste fractie in de gemeenteraad is, mag zij toch verdergaan als bestuurder. Dat kun je zien als beloning en een stukje waardering voor het werk, dat ze de afgelopen jaren heeft gedaan.

Petra van der Wereld draait al een behoorlijk aantal jaren mee in de politiek. Als voorvrouw van SVKB maakte ze van haar hart geen moordkuil; ze zei vaak, wat ze dacht. Hopelijk blijft dat ook zo en wordt ze niet geïnfecteerd met het bestuurderscommunicatievirus. U weet wel: dat je alleen nog gaat praten met meel in de mond.

Inge van der Meer is nieuw; niet alleen als bestuurder, maar ook in de lokale politiek. Haar wieg stond in Roelofarendsveen, maar op haar 23ste verhuisde ze naar Noordwijk. Daar woonde Van der Meer tot vorig jaar. Enkele weken geleden werd ze geïnterviewd voor de serie 'Ken uw raadslid'. Hierin stelde ze onder meer als antwoord op de vraag, wat ze wil bereiken in de politiek: ,,Het mooie van Kaag en Braassem zou zoveel als mogelijk zichtbaar moeten worden. Ik zou willen, dat alle inwoners van deze gemeente toerist worden van hun eigen dorp.'' Het is een goed streven; Van der Meer en haar collega-collegebestuurders krijgen vier jaren de tijd om onze mooie gemeente door te laten stomen tot de top van alle Nederlandse gemeenten.

Veel succes met het bereiken van dit doel! Maar, vergeet nooit om het allerbelangrijkste in het oog te houden. De inwoners zijn er niet voor de bestuurders, maar de collegeleden zitten er voor en dankzij de inwoners.