Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Column


Ratjetoe

Weet u nog, toen u op de middelbare school zat, waarde columnlezer? Wat waren de meest pijnlijke momenten? Inderdaad; die ellenlange toneelstukken, waar je als leerling aan mee moest werken. Wekenlang moest je oefenen op je teksten, om het dan één keer in je leven, ten overstaan van alle ouders, broertjes en zusjes, die woorden uit te kramen. Voor de gelegenheid zaten er ook veel opa's en oma's in de zaal; die mochten dan een avondje uit om hun kleinkinderenkroost te bekijken.

Met de kerstmusical ging het nog, al zat iedereen te duimen dat hij of zij niet de ezel zou moeten zijn. Of de achterkant van de os; de nummer twee van de minst gewenste toneelrollen. Maar het allerergste was het nog, wanneer je als kind gedwongen werd om mee te moeten doen aan belerende toneelstukken. Die dan werden uitgevoerd ten overstaan aan al je schoolgenoten. Met teksten als: 'Wat is het toch fijn om samen te zijn' en 'Geef voor een ander, dan geef je voor jezelf'.

De gemeente wil ook de komende jaren de jeugd wijzen op de gevaren van alcohol en drugs, zo kreeg ik vorige week te horen van burgemeester Marina van der Velde. Geweldig! Maar wat noemde ze als voorbeeld? U raadt het al: er worden toneelstukken op school gehouden. Nou, dat zal die leerlingen zeker doen besluiten om nooit meer een peuk of een glas aan te raken. Tenzij ze natuurlijk al stoned in het publiek zitten, om die uren door te komen, dat ze naar het toneelspel moeten kijken.

Er komt nu toch een onderzoek door de rijksoverheid naar de mogelijkheden om Schiphol in zee uit te breiden. Maar voorafgaand aan dat onderzoek wees minister Cora van Nieuwenhuizen er al op, dat de verwachtingen niet te hoog moesten zijn en dat ook rekening gehouden moet worden met windmolens in zee. Je zou dus denken, dat de kans er een positief advies komt over die uitbreiding nu al bijna nul is. Maar nu blijkt, dat Schiphol de afgelopen tien jaren alleen aan de milieu- en veiligheidsnormen heeft kunnen voldoen, doordat er gesjoemeld is met de cijfers. 'Oprekken', zo heet dat en hiermee is begonnen door toenmalig minister en vriendinslaander Camiel Eurlings. U weet wel, die man van: ,,Ik sloeg haar wel, maar niet hard.''

Deze column wil ik eindigen met een compliment aan het gemeentebestuur. Waar alle andere gemeenten in Holland Rijnland miljoenen euro's moeten bijbetalen voor de jeugdzorg, blijkt dat voor Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn niet het geval te zijn. Omdat deze twee gemeenten een ander aanbestedingstraject hebben gevolgd. Dat zeer succesvol blijkt te zijn. Chapeau voor college en gemeenteraad, dat zij dit hebben gedaan!