Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Eenderde winkels slecht toegankelijk


Nieuwkoop – Maar liefst een derde van de winkels zijn niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit onderzoek door het Platform Gehandicapten en Senioren Nieuwkoop (PGSN). Vooral winkels in historische panden en grote ketens vormen soms letterlijk een enorme drempel voor mensen met rolstoelen, rollators en scootmobielen. Positieve uitzondering zijn nieuwe winkels en de supermarkten; daar kunnen de inwoners met loopbeperkingen goed terecht.

PGSN-bestuursleden Ad Persoons, Martien van Noordenburg en Arie van Wijk beoordelen de winkels in de verschillende dorpskernen. Samen met ervaringsdeskundige Angela Hogenes, die voor haar mobiliteit afhankelijk is van een scootmobiel. ,,Wij stimuleren het, dat winkeliers hun winkel en entree zodanig inrichten, dat mensen zelfstandig kunnen winkelen'', laat Van Wijk weten. Een goede toegankelijkheid zorgt er namelijk voor, dat de ondernemers meer omzet kunnen draaien.

Toch blijkt niet iedere winkeleigenaar overtuigd van de noodzaak. Van de 90 winkels in de hele gemeente, zijn dertig zaken niet goed genoeg toegankelijk voor mensen met een beperking. Hogenes noemt de naam van een landelijk bekende drogisterij, die tegenwoordig in ieder reclameblok te horen is. ,,Daar hebben ze er nogal een handje van om allerlei producten op de vloer uit te stallen.'' Het PGSN-bestuur heeft dan wel eens een gesprek met de filiaalchef, maar daar komt niet altijd wat uit. Die filiaalhouders moeten namelijk de opdrachten van het hoofdkantoor uitvoeren. Ook als dat betekent, dat afgeprijsde kortingsproducten de doorgang grotendeels belemmeren.

Hogenes vindt de supermarkten toegankelijk; deze hebben veel brede paden. Maar sommige winkels, en ook bijvoorbeeld cafés, in historische panden zijn helemaal niet toegankelijk. Voor iemand in een rolstoel of scootmobiel is het namelijk niet te doen om voor het toilet een trap op en af te gaan. Daar valt weinig tegen te doen, aldus Van Wijk: ,,Panden van honderd jaar oud kun je niet verbouwen.'' Winkels die goed begaanbaar zijn voor loopbeperkten, krijgen van de PGSN een 'toegankelijkheidssticker'. Daar kan iedereen zelfstandig winkelen, zelf afrekenen en eenvoudig tussen de schappen door rijden. ,,Wij streven naar 100% toegankelijkheid, maar we moeten reëel zijn; dat gaat niet lukken. Vooral niet waar het gaat om de tien historische panden.''

Er zijn winkeliers, die de noodzaak van een goede toegankelijkheid niet inzien. ,,Als iemand mijn winkel niet in kan, loop ik wel naar de klant toe'', wordt er dan gezegd. Maar mensen met een beperking willen vaak juist niet op zo'n manier geholpen worden. Zij willen zoveel mogelijk zelfstandig hun boodschappen kunnen halen. Hoewel de PGSN blij is, dat de gemeente luistert naar hun adviezen, kan er in Nieuwkoop nog best wat verbeteren. Bijvoorbeeld waar het gaat om de invalidenparkeerplaatsen. ,,Veel van die plekken voldoen niet aan de wettelijke eisen en moeten drieënhalve meter bij zes meter zijn.'' Ook het overhangende groen van particulieren, dat de doorgang op stoepen belemmert is de PGSN een doorn in het oog. Ze pleiten voor extra handhaving. ,,Het zou mooi zijn, als in het gemeentelijk apparaat bij bouwplannen en het onderhoud en beheer van wegen en paden standaard gedacht wordt aan mensen in een rolstoel.

Het komende jaar gaat de PGSN ook beoordelen hoe toegankelijk verenigingengebouwen en kerken zijn voor mensen met beperkingen. En poortjes op fietspaden, die de doorgang van scootmobielers belemmeren, moeten uit deze gemeente verdwijnen.