Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Meer probleemschulden


[KAAG EN BRAASSEM] ,,Het aantal inwoners met problematische schulden en bewindsvoering is toegenomen. Is het college van plan om hier iets aan te doen en wat zal dat dan zijn?'' Deze vraag stelde de VVD aan het college van burgemeester en wethouders.

Door Joep Derksen

En de partij kreeg als reactie, dat de gemeente ,,zich vol inzet op vroegsignalering, met preventieve ondersteuning aan inwoners die hulp nodig hebben bij het organiseren van hun administratie.'' Inwoners kunnen zich melden bij de vrijwilligers van de Papierwinkel van de Driemaster. Het zijn deze vrijwilligers, die constateren dat er meer en problematischere schulden ontstaan bij inwoners. Dit komt door de digitalisering van de maatschappij, maar ook het gemakkelijk aan kunnen vragen van toeslagen via de Belastingdienst, waarbij ontvangen toeslagen waarop eigenlijk geen aanspraak kan worden gemaakt, weer terug moeten worden betaald.

Een andere valkuil is, dat mensen eenvoudig kunnen kopen op krediet, maar geconfronteerd worden met snelle en veel hogere kosten, als ze te laat afbetalen. Juist door dit soort valkuilen te vermijden, voorkom je financiële problemen. Maar als die schulden er zijn, kunnen inwoners een beroep doen op schuldhulpverlening. Het zogeheten Serviceplein biedt ondersteuning om de situatie te stabiliseren en waar nodig de inwoner door te geleiden naar de specialisten. Dan gaat het om budgetbeheer, budgetcoaching en het voorkomen van terugval.