Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

BIZ-wens voor Veenderveld


[ROELOFARENDSVEEN] Het parkmanagement van bedrijventerrein Veenderveld wil heel graag een 'Bedrijveninvesteringszone' (BIZ) opzetten. Hierbij krijgen alle ondernemers op dat terrein verplicht een extra aanslag op hun onroerende zaakbelasting. Van dat geld kan de BIZ leuke en nuttige dingen uitvoeren. Doordat alle ondernemers meebetalen, behoren zogeheten 'free riders' tot het verleden.

Een paar jaar geleden probeerde het gemeentebestuur van Kaag en Braassem al om gemeentebreed een ondernemersfonds in te stellen. Waarbij alle ondernemers in deze gemeente extra belasting zouden moeten betalen. Maar daar was onvoldoende steun voor bij de raadsleden. Nu probeert het parkmanagement van bedrijventerrein Veenderveld het dus op eigen houtje. En krijgt daar steun voor van het college van burgemeester en wethouders. Desgevraagd stelt wethouder Petra van der Wereld, dat de gemeente bereid is om te helpen bij het opleggen van die extra onroerende zaakbelasting. De opbrengsten moeten worden geïnd door de gemeente, maar worden vervolgens volledig overgedragen naar de BIZ.

Van der Wereld licht toe, waarom het parkmanagement graag de BIZ wil invoeren. ,,Niet iedereen is lid van de huidige vereniging Park Veenderveld. Maar die instantie zorgt wel voor de beveiliging van het terrein. Als er een melding is van een alarm, gaat de beveiliging altijd kijken. Ook bij mensen die niet mee betalen. Dat zorgt een beetje voor gedoe.'' De invoering van de BIZ zal bij de huidige leden van Park Veenderveld niet leiden tot hogere kosten. De toekomstige bijdrage die de individuele eigenaar aan de BIZ moet betalen, is namelijk nagenoeg gelijk aan de bijdrage die vereniging Park Veenderveld nu vraagt. Het Park Veenderveld moet nu onderzoeken of er voldoende draagkracht is bij alle ondernemers (leden en niet-leden) op het bedrijventerrein voor de invoering van de BIZ.