Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Bruggenroulette voor verkeer


[KAAG EN BRAASSEM] Al bijna een jaar is bekend, dat er enkele bruggen aangepakt moeten worden, omdat ze onveilig zijn of worden. Maar pas vorige week werd de gemeenteraad geïnformeerd over welke bruggen dit zijn en om hoeveel geld het hierbij gaat. Bovendien kwam als duveltje uit een doosje naar voren, dat er nog eens tientallen bruggen zijn, die de komende jaren ook vervangen moeten worden.

Het begon allemaal met een onderzoek in september 2017 door Ingenieursbureau Westenberg BV. Uit dat onderzoek bleek, dat de betonnen verkeersbrug in de Leidseweg over de Stingsloot in Oud Ade en de betonnen verkeersbrug in de Van Klaverweijdeweg over de Stingsloot in Hoogmade leden aan 'scheurvorming, holklinkende delen en aanzienlijke wapeningscorrosie'. Hierop werd een ander adviesbureau ingeschakeld, om met name de Leidsewegbrug (Vijfgatenbrug / Lange Brug) in Oud Ade te onderzoeken. En dat leidde er toe, dat deze brug per direct verboden werd voor zwaar verkeer. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze brug, maar het gemeentebestuur bestrijdt dit nu en wijst naar een Koninklijk Besluit uit 1955, 'dat nooit volledig is afgewikkeld'.

Maar ondertussen is deze brug al meer dan een maand afgesloten. In eerste instantie konden alleen hulpdiensten via de fietsbrug naar de overkant. De inwoners van Oud Ade moesten met hun auto veel en ver omrijden. Inmiddels mogen ook personenauto’s weer over de brug rijden.

Nebest heeft in april alle 145 bruggen in deze gemeente onderzocht. Gekeken werd naar de staat en in hoeverre er extra onderhoud nodig is. Nog eens acht bruggen blijken in niet al te beste staat te zijn. De gemetselde keermuur van de brug op de Dorpsstraat in Leimuiden staat scheef, er zijn 'diverse betonschades' en 'wapeningscorrosie' aan bruggen op de Meerkreuk, Floraweg/Geestweg, Langeweg en Pastoor Onelplein in Roelofarendsveen. Reparaties van betonschades gaat de gemeente ruim 1,6 miljoeneuro kosten. De grootste reparatieslurpers zijn het Pastoor Onelplein (212.500 euro aan vervangingskosten), nieuwe duikerelementen aan de Langeweg/Noorderhem; 154.000 euro, en vervanging van de Lange Brug: ongeveer 1,2 miljoen euro.

In de periode tot 2027 moeten maar liefst 22 bruggen vervangen worden, zo blijkt uit ambtelijke stukken. Te beginnen met de bruggen op de Abdij van Rijnsburglaan, Dorpstraat en Prunusstraat. Maar ook bruggen in onder meer de Suyderbon, Theo Bosmanlaan, Witte Klaver en Watermunt staan op dit lijstje. De vervanging van al die bruggen gaat de gemeente nog eens 570.000 euro kosten.